Publicat 27/10/2020 12:57CET

El Govern central apujarà l'IRPF a rendes de més de 300.000 euros i elevarà l'impost de societats i patrimoni

El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, durant un acte de presentació a La Moncloa de les claus de l'avantprojecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat.
EUROPA PRESS

Apuja un 1,8% les pensions no contributives, un 5% l'IPREM, un 70% més per a Educació i un 80% més per a R+D+I

MADRID, 27 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol inclourà en el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2021 un augment de dos punts de l'IRPF per a les rendes de treball de més de 300.000 euros i tres punts per a les rendes de capital de més de 200.000 euros, com també un 1% l'impost per a patrimonis de més de 10 milions d'euros, limitarà les deduccions en l'impost de societats, fixarà una tributació mínima del 15% per a les socimis i reduirà desgravaments de plans de pensions privats.

A més, apujarà les pensions un 0,9%, les pensions no contributives un 1,8%, l'IPREM un 5%, i elevarà notablement les partides d'Educació (+70%), amb rècord en beques, Sanitat (+151,4%), R+D+I (+80%) i infraestructures (+114,8%), alhora que augmenten un 150% els ajuts al comerç, turisme i pimes, amb 1.338 milions més.

Així ho han detallat el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, durant un acte de presentació a La Moncloa de les claus de l'avantprojecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2021, abans del Consell de Ministres, després que els socis de la coalició tanquessin dilluns un acord d'última hora sobre l'ingrés mínim vital i la regulació del preu dels lloguers, els dos principals esculls de la negociació.

Sánchez ha destacat que els nous PGE són una "peça clau" per a la recuperació econòmica, perquè deixa enrere l'austeritat i les retallades i dona "energia" i "voluntat" a l'executiu per "tirar endavant" una inversió pública social històrica, de 239.765 milions, un 10,3% més, incloent un avançament de 27.000 milions dels fons europeus.

En aquesta línia, Iglesias ha destacat que s'inaugura "una nova època en política econòmica que deixa enrere definitivament l'etapa neoliberal i de retallades i situa Espanya en el camí de recuperació de drets laborals i socials i reforç de serveis públics".

PUJADES D'IMPOSTOS: IRPF, SOCIETATS I PATRIMONI

En matèria fiscal, ha detallat que s'aprovarà un augment de dos punts de l'IRPF per a les rendes de treball de més de 300.000 euros i de tres punts per a les rendes de capital de més de 200.000 euros, com també un 1% l'impost per a patrimonis de més de 10 milions d'euros.

També constarà una pujada de l'impost de societats que limitarà les exempcions per dividends i plusvàlues de les participacions en societats filials, es fixarà una tributació mínima del 15% per a les socimis i reduirà desgravaments de plans de pensions privats.

Aquests canvis se sumen als que ja es van anunciar més enllà de les taxes Tobin i Google, com el nou impost als envasos d'un sol ús i l'IVA del 21% a begudes ensucrades i edulcorades.

PUJARAN PENSIONS (+0,9%), NO CONTRIBUTIVES (+1,8%) I L'IPREM (+5%)

A més, apujaran les pensions públiques un 0,9% a 9,76 milions de pensionistes, en línia amb la previsió de l'IPC real, la qual cosa permetrà que no es perdi poder adquisitiu, de la mateixa manera que les pensions no contributives s'elevaran el doble, un 1,8%.

Alhora, l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM), que s'utilitza per calcular bona part dels ajuts socials, pujarà un 5%, la primera pujada en tres anys i l'increment més destacat des que es va crear el 2014.

Per reforçar la protecció social s'enfortirà amb 2.000 milions addicionals les polítiques actives d'ocupació, on es destinaran més de 200 milions per modernitzar-ne els serveis.

PUJA INFRAESTRUCTURES I AJUTS AL COMERÇ, TURISME I PIMES

De la mateixa manera, les inversions en infraestructures augmentaran en 114,8% milions, amb 6.161 milions més que l'exercici passat, alhora que les partides destinades a indústria i energia s'incrementaran en gairebé 5.700 milions, i els ajuts a sectors damnificats pels tancaments, com el comerç, el turisme i petites i mitjanes empreses registraran un augment del 150%, amb 1.338 milions més el 2021.

Quant a la digitalització, el pla Espanya digital 2025 mobilitzarà entre el 2020 i 2022 una inversió publica i privada d'uns 70.000 milions i, en paral·lel, les partides per a agricultura, pesca i alimentació pujaran en gairebé 790 milions d'euros.

HABITATGE PUJARÀ GAIREBÉ UN 370% I ES LIMITARÀ EL PREU DEL LLOGUER

D'altra banda, les partides totals en habitatge s'incrementaran en un 367,9% més, fins als 1.772 milions. Iglesias ha detallat sobre la regulació del preu del lloguer, que juntament amb la pujada de l'IPREM, ha estat el principal escull en la negociació. L'acord contempla portar al Congrés abans de 4 mesos la llei que permeti establir mecanismes de limitació o baixada de preus del lloguer a zones de mercat tensionades, tant en els nous contractes com els existents.

"Espanya tindrà la llei estatal d'habitatge amb el grau d'intervenció pública més gran en el mercat de lloguer a Europa", ha dit, per explicar que s'han consensuat millores sobre l'ingrés mínim vital per ampliar la cobertura i agilitar-ne la concessió. Es destinaran 3.017 milions.

INCREMENTS EN EDUCACIÓ (70%) SANITAT (150%) I R+D+I (80%)

Entre les grans partides, Sánchez ha destacat que la inversió en el sistema educatiu i formació professional augmentarà un 70,2% i inclourà la partida de beques més important de la història, amb un increment de 514 milions (250 milions per a beques universitàries) i un pla de modernització de la formació professional amb 1.500 milions en 4 anys.

A Sanitat es destinaran 3.064 milions més, un 151,4% més, per "enrobustir les polítiques de sanitat i la defensa de la salut pública", ha dit Sánchez. En aquestes partides es destinaran gairebé 2.440 milions del fons europeu 'React' per comprar vacunes i reforçar atenció primària.

Un altre dels sectors més afectats per la pandèmia, el de la cultura, augmentarà la partida un 25,6%, al costat de l'esport, i també pujarà un 20% la partida per a la cooperació al desenvolupament.

La partida de R+D+I civil augmentarà un 80,1% més, fins als 5.106 milions, i el Ministeri de Ciència i Recerca rebrà un 60% més, amb 3.232 milions, i el Ministeri per a la Transició Ecològica comptarà amb 11.935 milions.

En matèria de dependència, s'incrementarà un 46% l'aportació de l'Estat al sistema de dependència, amb més de 600 milions que serviran per reduir les llistes d'espera, i es destinaran més de 700 milions dels fons europeus en inversions per millorar l'atenció a la gent gran.

Es reforçarà el sistema de cura i impuls a la conciliació amb una inversió de 200 milions per impulsar l'educació de 0 a 3 anys, i 300 milions més per igualar els permisos de paternitat i maternitat en 16 setmanes, juntament amb 200 milions per a la conciliació de menors de 14 anys a través de la contractació de professionals.
Finalment, augmentarà en 60 milions la partida específica per lluitar contra pobresa infantil, un 59% més.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés