Actualitzat 27/12/2019 18:53 CET

El Govern central apujarà les pensions un 0,9% quan es formi un nou executiu

Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 27 des. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un reial decret que recull diverses mesures en matèria tributària, cadastral i de seguretat social, que apunta que les pensions pujaran un 0,9% quan es formi un nou executiu.

Així ho ha assenyalat la portaveu del Govern central, Isabel Celaá, després de celebrar l'últim Consell de Ministres de l'any, en què ha ressaltat també que el salari mínim interprofessional (SMI) s'elevarà segons allò que acordin els sindicats i la patronal en el diàleg social quan es formi un nou govern.

El reial decret recull la pròrroga del termini de vigència del Reial decret de 21 de desembre pel qual es va fixar el salari mínim interprofessional del 2019, perquè deixarà de tenir efecte el proper 31 de desembre.

L'executiu espanyol ha al·legat que hi ha raons extraordinàries i de necessitat urgent "que fan ineludible mantenir-ne la vigència a partir de l'1 de gener i fins que s'aprovi el Reial decret del salari mínim interprofessional del 2020 en el marc del diàleg social i d'acord amb el que preveu l'article 27 del text refós de la llei de l'Estatut dels Treballadors".

Sobre les pensions, Celaá ha explicat que només es farà una única revaloració del 0,9% "en el moment precís" i no dues, una del 0,25%, i l'altra amb el 0,65% restant, per la despesa que suposa, no només de cost, sinó d'infraestructura logística.

La ministra portaveu ha recordat que les pensions estan recuperant poder adquisitiu gràcies a la pujada de l'1,6% que es va aprovar de cara al 2019, que va pactar Mariano Rajoy amb el PNB, i ha deixat clar que la pujada del 0,9% tindrà caràcter retroactiu a 1 de gener de 2020 un cop s'aprovi.

Així, el reial decret-llei que s'ha aprovat aquest divendres recull la suspensió de l'article 58 del text refós de la llei general de la seguretat social, en la qual es recull una pujada del 0,25%, atès que el Govern central té previst aplicar, "quan sigui possible", una revaloració de les pensions del 0,9%, tal com recull el pla pressupostari de l'any vinent que van enviar a la Comissió Europea.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés