Publicat 15/3/2019 7:59:22 +01:00CET

El Govern central aprovar impugnar davant el TC la comissió d'investigació sobre la monarquia del Parlament

Celaá veu l'adoctrinament com "un mantra abstracte": "L'origen de la crisi catal
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 15 mar� (EUROPA PRESS) -

El Govern central té previst aprovar durant la reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres la impugnació davant el Tribunal Constitucional (TC) de la resolució del Parlament de creació de la comissió d'investigació sobre la monarquia, segons han informat fonts de Moncloa.

La creació de la citada Comissió es va aprovar el passat dia 7 de mar, impulsada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP i va comptar amb el rebuig de Cs, PSC-Units i el PP.

Per impedir que aquesta comissió inici els seus treballs, el Govern central ja ha posat en macha el trmit demanant al Consell d'Estat el preceptiu informe i aquest divendres porta davant el Consell de Ministres la presentació del recurs davant el Tribunal Constitucional. La previsió és que l'Executiu demani al TC que aquesta Comissió no s'arribi a constituir.

La Comissió d'investigació sobre la Monarquia creada en el Parlament pretén investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família real espanyola, incloses les destinades a forar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de el 1-O".

Així consta en el text que van presentar els impulsors i que es refereix a les empreses que van decidir anar-se'n fora d'aquesta comunitat autnoma després del referndum illegal.

A més, volen que la comissió investigui els "presumptes comptes irregulars del rei emrit, Juan Carlos I, a Sussa i altres paradisos fiscals", i les activitats irregulars o delictives que es puguin derivar de les declaracions que va fer Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Amb la seva creació, el Parlament suma una nova comissió d'investigació en aquest mandat: ja té tres en marxa --sobre els atemptats d'agost de 2017, sobre el projecte Castor i sobre el 155--, i altres pendents de validació --sobre les crregues policials de el 1-O--.

L'Executiu de Pedro Sánchez ja va recórrer a finals d'octubre passat davant el TC la resolució aprovada en el Parlament l'11 d'aquest mateix mes, contra el Rei i la Monarquia, en veure en aquest text "un nou intent" d'iniciar un altre procés unilateral "que desemboqui en la proclamació d'una hipottica república" catalana.

La impugnació es va presentar malgrat el criteri contrari expressat pel Consell d'Estat, que en l'informe encarregat pel Govern va exposar que la moció del Parlament no constitua "objecte idoni per a la seva impugnació". El Govern no va compartir llavors aquesta argumentació i va acudir al Constitucional.