Actualitzat 10/05/2021 12:29 CET

El Govern central aprovarà aquest dimarts la llei dels 'riders'

Archivo - Arxiu - 'Riders' participen en una manifestació de repartidors a domicili, a València (Espanya).
Rober Solsona - Europa Press - Archivo

MADRID, 10 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern central té previst aprovar aquest dimarts al Consell de Ministres la llei que regula la feina dels repartidors a domicili de les plataformes digitals, coneguda com llei dels 'riders'.

El Ministeri de Treball i Economia Social, CCOO i la UGT i les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme van arribar a un acord el passat mes de març per regular la situació laboral dels treballadors que reparteixen o distribueixen qualsevol producte a través de plataformes digitals, coneguts com 'riders'.

En el text que es va acordar es reconeix la presumpció de laboralitat dels treballadors que presten serveis retribuïts de repartiment a través d'empreses que gestionen aquesta feina mitjançant una plataforma digital, en línia amb la sentència que va dictar el Tribunal Suprem el setembre del 2020, en la qual establia que els repartidors són treballadors per compte d'altri i no autònoms.

A més, l'acord, que es circumscriu al col·lectiu de repartidors, preveu que la representació legal dels treballadors haurà de ser informada de les regles que tanquen els algoritmes i els sistemes d'intel·ligència artificial que poden incidir en les condicions laborals per les quals es regeixen les plataformes, que inclouen l'accés i manteniment de l'ocupació i l'elaboració de perfils.

En concret, el text diu que es recollirà en l'Estatut dels Treballadors que les empreses hauran d'informar dels paràmetres, regles i instruccions en els quals es basen els algoritmes o sistemes d'intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions que poden incidir en les condicions de treball, l'accés i el manteniment de l'ocupació, fins i tot l'elaboració de perfils.

El text de l'acord assenyala que el decret llei que recull la norma entrarà en vigor tres mesos després que es publiqui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

El passat mes de setembre, el ple de la sala quarta del Tribunal Suprem va declarar que la relació que hi ha entre un repartidor, 'rider', i l'empresa Glovo té una naturalesa laboral, per la qual cosa va rebutjar elevar qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés