Actualitzat 11/05/2021 17:01

El Govern central aprova la llei dels 'riders' i crearà una comissió d'experts sobre algoritmes

Archivo - Arxiu - Manifestació de 'riders'.
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 11 maig (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el reial decret llei que regula les condicions laborals dels repartidors a domicili de les plataformes digitals, coneguda com llei dels 'riders', per la qual s'obligarà a contractar els treballadors com a assalariats en un termini màxim de tres mesos a partir que es publiqui la norma en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

La vicepresidenta tercera del Govern central i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha destacat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que la llei "canviarà el signe dels temps" i situa Espanya en l'avantguarda de la legislació internacional en aquesta matèria, perquè "no hi ha cap país al món que s'hagi atrevit a legislar sobre això".

El decret dels 'riders' que s'ha aprovat aquest dimarts és fruit de l'acord que van aconseguir el passat mes de març el Ministeri de Treball i Economia Social, CCOO i la UGT i les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme, i afecta les relacions laborals entre les plataformes que es dediquen a repartir o distribuir qualsevol producte i els seus treballadors, és a dir, que no tan sols afecta les empreses que reparteixen menjar a domicili com Glovo, Uber Eats o Deliveroo.

La norma reconeix la presumpció de laboralitat dels treballadors que presten serveis retribuïts de repartiment a través d'empreses que gestionen la feina mitjançant una plataforma digital, en línia amb la sentència que va dictar el Tribunal Suprem el setembre del 2020, en la qual establia que els repartidors són treballadors per compte d'altri i no pas autònoms.

A més, el decret contempla que la representació legal dels treballadors haurà de ser informada de les regles que tanquen els algoritmes i els sistemes d'intel·ligència artificial que poden incidir en les condicions laborals per les quals es regeixen les plataformes, que inclouen l'accés i manteniment de l'ocupació i l'elaboració de perfils.

En concret, es recollirà en l'Estatut dels treballadors que les empreses (no tan sols les plataformes de repartiment) han d'informar dels paràmetres, regles i instruccions en els quals es basen els algoritmes o sistemes d'intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions que poden incidir en les condicions de treball, l'accés i el manteniment de l'ocupació, fins i tot l'elaboració de perfils.

La ministra considera precisament que aquesta mesura és la "més ambiciosa" de la norma, perquè les empreses hauran de ser transparents sobre els algoritmes i fórmules matemàtiques que poden "esbiaixar" les relacions laborals. "Els treballadors tenen dret a saber quines són les raons que motiven decisions que són empresarials", ha apuntat.

COMISSIÓ D'EXPERTS SOBRE ALGORITMES

Precisament, Díaz ha aprofitat la seva intervenció per anunciar la creació d'un comitè d'experts per assessorar el Govern central i estudiar, amb "tranquil·litat", el bon ús de la intel·ligència artificial i dels algoritmes en les relacions laborals a Espanya.

"Necessitem el coneixement dels experts per tenir solvència i claredat sobre com abordar aquests aspectes perquè les fórmules matemàtiques han de ser neutres (...) Ja tenim certeses que existeixen biaixos en l'acompliment de les relacions laborals i els algoritmes ja són presents en totes les relacions laborals, en totes les empreses", ha explicat.

El decret que regula les condicions laborals dels repartidors entrarà en vigor tres mesos després que es publiqui en el BOE, per la qual cosa les empreses tindran aquest termini per convertir en assalariats els seus repartidors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés