Publicat 14/03/2020 21:25CET

El Govern central ajorna a dimarts l'aprovació de noves mesures econòmiques pel coronavirus

Compareixença de Pedro Sánchez després del Consell de Ministres extraordinari.
MONCLOA

MADRID, 14 mar� (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres extraordinari d'aquest dissabte no ha aprovat finalment noves mesures econòmiques dins del pla de xoc que ja va anunciar el Govern central pel coronavirus, i les aprovarà dimarts en la seva propera reunió, ha avançat el president Pedro Sánchez.

Al final del Consell, que ha aprovat l'estat d'alarma a Espanya per als propers 15 dies, ha anunciat que s'ha acordat implementar en el proper Consell quatre grups de mesures econòmiques per pal·liar els efectes del coronavirus.

Es tracta de mesures de suport a treballadors, empresaris, autònoms, famílies i col·lectius més vulnerables; suport a la flexibilització dels mecanismes d'ajustaments de plantilla (ERTEs) per evitar acomiadaments; suport d'activitat econòmica per garantir la liquiditat com a conseqüència de l'emergència econòmica i suport a la investigació.

Entre les mesures anunciades encara pendents d'aprovació, figuren la prestació per als pares que hagin de renunciar al seu treball per cuidar als seus fills o ajornaments de quotes a la Seguretat Social per a les empreses que es vegin afectades.

A l'espera que s'anunciïn aquestes noves mesures, l'Executiu ha anat aprovant aquesta setmana algunes altres mesures de caràcter econòmic, com la injecció d'uns 18.200 milions d'euros per garantir la liquiditat de pimes i autònoms i per ajornar impostos.

Dijous el Govern central va aprovar un decret-llei que recollia les primeres mesures del paquet de xoc econòmic, amb la injecció de 18.225 milions per pal·liar les conseqüències econòmiques del coronavirus, que inclou l'ajornament i fraccionament de deutes tributaris per un termini de sis mesos sense interessos i una injecció de 14.000 milions d'euros en liquiditat a pimes i autònoms.

També contempla una línia de crèdit de 400 milions per al sector turístic i una transferència de 2.800 milions per a les comunitats autònomes, entre d'altres.

En concret, pimes i autònoms podran ajornar fins el 30.000 euros en el pagament d'impostos durant sis mesos, amb tres mesos de carència, però les empreses tindran l'opció de retornar els diners als tres i no abonar res en interessos.

Per als empleats de l'Administració General de l'Estat (AGE), els treballadors en aïllament continuaran percebent el 100% de les seves retribucions i es permetran modalitats de treball no presencial i es flexibilitzarà el teletreball per als pares.

A més, s'agilita el procediment per a la contractació de tot tipus de béns o serveis que siguin necessaris. Així mateix, s'habilita al Ministeri d'Hisenda per realitzar transferències entre les diferents seccions pressupostàries amb la finalitat de reforçar el finançament de la política sanitària per part de l'Estat.

CRÈDIT AL TURISME I BONIFICACIÓ DE FIXOS DISCONTINUS

A més, es dotarà una línia específica de crèdit de l'ICO de 400 milions d'euros destinada a les empreses i autònoms del sector turístic, i es permet que les empreses que han rebut préstecs de la Secretaria General d'Indústria i de la petita i mitjana empresa puguin ajornar el seu reemborsament.

També s'amplien les bonificacions a la Seguretat Social per a
contractes fixos discontinus que es realitzin entre els mesos de febrer i juny en els sectors de turisme, comerç i hostaleria vinculats a l'activitat turística.

DEVOLUCIÓ DE BITLLETS A RENFE

Així mateix, es facilitarà que les aerolínies no hagin d'utilitzar un mínim d'slots determinat per conservar-los, la qual cosa serà de "gran alleujament" per a les aerolínies, encara que aquesta mesura requerirà d'autorització per les autoritats europees.

En paral·lel, Renfe permetrà des del dilluns 16 de març que els viatgers canviïn per a una altra data o anul·lin sense cost algun dels bitllets de tren que tinguin adquirits.

INJECCIÓ DE 2.800 MILIONS PER A CCAA

Per combatre la malaltia també s'inclou una "importantíssima" injecció de recursos econòmics per al Sistema de Salut Pública, pel que es transferiran 2.800 milions d'euros a les autonomies, com a avançament de les bestretes a compte previstos en el sistema de finançament autonòmic.

El paquet de xoc també mobilitzarà uns 1.000 milions d'euros del Fons de Contingència dels Pressupostos Generals de l'Estat destinats a intervencions sanitàries prioritàries assenyalades pel Ministeri de Sanitat.

Addicionalment, s'habilita al Govern central per regular els preus d'alguns productes necessaris per a la protecció de la salut, i, en cas de situació excepcional, la Comissió Interministerial de Preus dels podrà fixar l'import màxim de venda al públic de determinats medicaments i productes.

Quant a les mesures d'atenció directa a les famílies, s'aprova una dotació extraordinària de 25 milions d'euros per reforçar els serveis socials de les comunitats autònomes i es flexibilitzarà l'obtenció de beques-menjador per fer-la efectiva fins i tot en els col·legis tancats.

BAIXA PER ACCIDENT DE TREBALL

Així mateix, dimarts passat, en la reunió ordinària del Consell de Ministres el Govern central va aprovar un altre reial decret-llei perquè les persones en aïllament preventiu per raó de contagi del coronavirus es consideressin en situació d'incapacitat temporal assimilada a una baixa laboral per accident de treball. A més, es va aprovar la suspensió de tots els viatges del programa de Turisme Social de l'Imserso durant un mes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés