Publicat 26/05/2021 22:43CET

Govern central i agents socials aconsegueixen un acord que prorroga els ERTO fins al 30 de setembre

Archivo - Arxivo - Els ministres de Treball i Seguretat Social, Yolanda Díaz i José Luis Escrivá, es reuneixen amb els secretaris generals de CCOO (Unai Sord)i UGT (Pepe Álvarez) i amb els president de CEOE (Antonio Garamendi) i Cepyme (Gerardo Cuerva).
MINISTERIO DE TRABAJO - Archivo

Les exoneracions empresarials aniran del 60% al 100%, concentrant-se les més altes en la reincorporació de treballadors des de l'ERTO

MADRID, 26 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern i els agents socials han aconseguit aquest dimecres un acord per prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre, amb exoneracions a la Seguretat Social que aniran des del 60% al 100%, concentrant-se les més altes en la reincorporació de treballadors a l'activitat.

D'aquesta forma, els "esculls" que hi havia amb la CEOE, referents a les exempcions, s'han aconseguit salvar, aproximant-se aquestes més al que reclamaven les organitzacions empresarials. De fet, el Comitè Executiu de la CEOE, reunit amb caràcter extraordinari, ha donat el vistiplau a l'acord per unanimitat. Per la seva banda, tant CCOO com UGT no hauran de confirmar l'acord en els seus òrgans perquè ja van abordar en ells les línies mestres del mateix.

La nova pròrroga dels ERTO, que serà aprovada demà a la tarda en un Consell de Ministres extraordinari, manté bàsicament el mateix esquema de protecció a empreses i treballadors vigent fins al 31 de maig, tot i que amb canvis en els percentatges d'exempció.

Així, segons ha informat el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, es mantindran les tres modalitats d'ERTO actuals: els destinats als sectors 'ultraprotegits' i a les empreses vinculades a la seva cadena de valor; els ERTO d'impediment de l'activitat, i els ERTO de limitació, els dos últims pensats per a restriccions administratives temporals adoptades com a mesura de fre als contagis de Covid (reducció d'aforaments o prohibició d'obertura, per exemple).

En els ERTO de sectors ultraprotegits i la seva cadena de valor d'empreses amb menys de 50 treballadors les exempcions a la Seguretat Social seran del 95% si els treballadors es queden a l'ERTO durant tot el període de vigència de l'acord (juny, juliol, agost i setembre). En el cas de les empreses amb més de 50 treballadors, el percentatge d'exempció serà del 85%.

Pels treballadors que es quedin a l'ERTO, és a dir, la relació laboral dels quals romangui suspesa, les exempcions, en el cas d'empreses de sectors ultraprotegits de menys de 50 treballadors, seran del 85% al juny, juliol i agost i del 70% al setembre. Si tenen més de 50 treballadors en plantilla, seran del 75% al juny, juliol i agost i del 60% al setembre.

En la llista d'activitats ultraprotegides s'inclouen tres nous sectors (confecció d'altres peces de vestir i accessoris; comerç a l'engròs de cafè, te, cacau i espècies, i activitats de fotografia), i en surten cinc: arts gràfiques i serveis relacionats amb les mateixes; fabricació d'instruments d'òptica i equip fotogràfic; comerç al detall d'ordinadors, equips perifèrics i programes informàtics en establiments especialitzats; transport espacial, i lloguer de mitjans de navegació.

El Ministeri ha explicat que s'han inclòs en aquest llistat aquelles empreses que la seva CNAE entre finals d'abril de 2020 i finals de maig han recuperat l'activitat en un percentatge inferior al 75% i tenen un percentatge d'afiliats coberts pels ERTO igual o superior al 15%.

ERTO DE LIMITACIÓ I D'IMPEDIMENT

En el cas dels ERTO de limitació d'activitat, les exoneracions empresarials a la Seguretat Social seran del 85% al juny i juliol i del 75% a l'agost i setembre si l'empresa té menys de 50 treballadors. Si en té més, seran del 75% al juny i juliol i del 65% a l'agost i setembre.

Pels ERTO d'impediment, les exoneracions seran del 100% en les empreses de menys de 50 treballadors i del 90% si tenen 50 o més treballadors en plantilla.

Actualment hi ha al voltant de 558.000 treballadors en situació d'ERTO. D'aquesta quantitat, uns 137.000 es troben en ERTO per limitació i prop de 16.300 en ERTO per impediment. La resta, una mica més de 233.000, s'enquadren en algun dels sectors ultraprotegits o vinculats a ells.

ES MANTÉ LA CLÀUSULA DE SALVAGUARDA DE L'OCUPACIÓ

Així mateix, la pròrroga mantindrà el compromís de manteniment de l'ocupació en la seva actual redacció, així com la prohibició a les empreses que facin ERTO d'acomiadar, interrompre contractes temporals, repartir dividends i realitzar hores extraordinàries i externalitzar l'activitat.

Els treballadors afectats pels ERTO seguiran tenint accés a la prestació sense període de carència, no els computarà el període consumit fins al gener de 2022 i la prestació equivaldrà al 70% de la base reguladora, com fins ara.

La norma disposa, pel col·lectiu de fixos discontinus i aquelles persones que realitzen treballs fixos i periòdics que es repeteixin en dates certes, l'obligació que les empreses procedeixin a la seva incorporació efectiva durant els períodes teòrics de crida dels treballadors.

En cas que no puguin desenvolupar la seva activitat en aquests períodes, es disposa la seva afectació pels ERTO vigents a data de l'entrada en vigor de la nova pròrroga o autoritzats amb posterioritat.

Per la seva banda, els professionals de les arts en espectacles públics que tinguessin dret a l'accés extraordinari a les prestacions econòmiques per atur podran continuar percebent-les fins al 30 de setembre de 2021.

Aquesta prestació serà incompatible amb la realització d'activitats per compte propi o per compte d'altri, o amb la percepció de qualsevol altra prestació, renda mínima, renda d'inclusió, salari social o ajudes anàlogues concedides per qualsevol Administració Pública.

DÍAZ I ESCRIVÁ CELEBREN L'ACORD

En el seu perfil de Twitter, la vicepresidenta tercera del Govern i Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha celebrat l'acord per prorrogar els ERTO i ha destacat que suposa "un nou impuls, fruit de la perseverança en el diàleg social, que garanteix protecció a les persones treballadores i empreses que més ho necessiten".

Per la seva banda, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha destacat que l'acord plasma un "bon equilibri" entre protecció i incentius a la reactivació dels treballadors. "Agraeixo l'esforç dels agents socials", ha subratllat en el seu compte de Twitter.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés