Actualitzat 23/09/2014 16:11

El Govern celebra que Wert accedeixi a fer també graus universitaris de tres anys

El secretario de Universidades e Investigación, Antoni Castellà.
EUROPA PRESS

Estudiants demanen la gratuïtat de les carreres i lliuren el seu manifest a Castellà

BARCELONA, 23 set. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Universitats i Investigació, Antoni Castellà, ha celebrat aquest dimarts que s'obri l'"esquerda" perquè els graus universitaris puguin ser també de tres anys --actualment són de quatre-- com succeeix en el sistema universitari europeu, segons preveu l'esborrany d'un decret que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, preveu aprovar aquesta tardor.

En la seva compareixença a l'acte inaugural del curs acadèmic 2014-2015 de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Castellà ha afirmat que aquesta és una reivindicació del sistema universitari català, ja que sempre ha vist els graus de quatre anys com un error.

En declaracions als mitjans, ha explicat que la idea de fons de l'esborrany pot ser una "bona iniciativa", ja que preveu que cada centre pugui decidir de manera autònoma en funció de les àrees de coneixement una oferta de grau de tres o de quatre anys, que podrà complementar-se amb màsters d'un o dos anys.

"Seria un error una cosa tan rígida que passés de tenir tots els graus de quatre anys a tenir-los tots de tres", ja que a Europa existeix un model flexible.

El Govern obrirà un debat amb les diferents universitats catalanes per consensuar els mateixos criteris per àrees de coneixement, i ha augurat que la nova estructura acadèmica es començarà a aplicar de manera generalitzada en el pròxim curs, tot i que les titulacions pilot ho podran impartir des del 2015.

Sobre la reforma universitària que prepara Wert, ha insistit que ha d'aprofundir en l'"autonomia real de la institució" perquè els centres puguin decidir sobre qüestions com l'estructura de la seva oferta de títols, la carrera acadèmica, les retribucions o la seva organització interna.

Com a reptes prioritaris en el sistema català, ha assenyalat la consolidació del model acadèmic amb programes d'excel·lència de professorat com el Serra Húnter, que inclourà un pla júnior que s'abordarà en les pròximes setmanes amb els rectors; la internacionalització d'estudiants, i ser capaços que el coneixement de les universitats impacti en el desenvolupament econòmic i social de Catalunya.

En relació amb les polítiques d'austeritat dels últims anys, que han afectat especialment a la UPC, Castellà ha expressat que "ara és el moment de revertir aquesta situació", i ha agraït el treball de les universitats, dels professors i dels estudiants per l'esforç per mantenir a floti la qualitat del centre.

UPC: SITUACIÓ "INSOSTENIBLE"

El rector de la UPC, Enric Fossas, ha titllat la situació actual de la UPC d'"insostenible", ja que genera tensions de tresoreria molt difícils de resoldre, i ha criticat que el Govern faci proclames sobre la importància de la societat del coneixement i alhora redueix el finançament de les universitats.

Fossas, elegit rector l'octubre del 2013, ha desgranat els objectius d'aquest curs: equilibrar el pressupost del 2014; vendre part del patrimoni; revalidar la confiança interna i externa; fer una "autèntica política universitària" en docència, investigació i relacions internacionals amb component social; reorganitzar el mapa de titulacions; demanar a l'administració l'estabilització del professorat i millorar la política de beques.

També ha advocat per dotar de més poder el Claustre, un missatge que ha arrencat aplaudiments dels estudiants presents a la sala: "La UPC no pot ser aliena a la situació del país.

Com a universitaris sempre hem reclamat participar en les decisions pròpies", ha dit fent un paral·lelisme amb el dret a decidir de Catalunya que defensa la Generalitat.

CRÍTIQUES D'ESTUDIANTS

Amb permís del centre, al començament de l'acte acadèmic un estudiant ha llegit un manifest amb crítiques a la política del Govern, que després un grup d'alumnes ha lliurat a Castellà, amb qui han mantingut una breu reunió.

En el manifest, els estudiants han demanat eliminar les taxes universitàries, que han incrementat fins a un 66% el preu dels estudis per a molts estudiants tot i que també hi ha hagut beques per pal·liar la situació, i impulsar la gratuïtat de les titulacions.

També han sol·licitat el fraccionament progressiu del pagament dels estudis per evitar que l'estudiant s'hipotequi: "No volem una universitat elitista que ens obligui a exiliar-nos", ha reclamat aquest jove, qui també ha exigit una universitat pública i democràtica, entre d'altres reivindicacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés