Publicat 31/10/2019 15:36:54CET

El Govern català veu un "cop d'estat" el decret llei contra la república digital catalana

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.
EUROPA PRESS

"Ens trobem davant d'un 155 digital", assegura el conseller Jordi Puigneró

BARCELONA, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha considerat un "cop d'estat" el reial decret llei que ha anunciat el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per posar fi al projecte independentista de construir una república digital catalana.

"Sánchez anuncia un cop d'estat digital a Catalunya. Sánchez s'ha desconnectat no només de Catalunya, sinó del progrés social i digital del segle XXI", ha dit en declaracions als mitjans per valorar l'anunci d'aquest decret, que s'aprova aquest dijous en el Consell de Ministres.

"Som davant d'una prova descarnada de la deriva antidemocràtica en la qual ha entrat el Govern del PSOE. Ens trobem davant d'un 155 digital", ha sentenciat amb referència a l'article 155 de la Constitució.

Ha criticat el tancament de pàgines web i aplicacions, després que la Guàrdia Civil hagi sol·licitat fa poc a una empresa de Microsoft que retingui el contingut i les dades relacionades amb Tsunami Democràtic que es troben a Github.

"Ara volen il·legalitzar una república que deien que no existia. Doncs bé, resulta que existeix i és imparable", ha afirmat, i ha erigit aquesta república digital catalana com un cinquè poder, el de la ciutadania empoderada digitalment.

Al setembre, el Govern va presentar IdentiCAT, un nou model d'identitat digital descentralitzada que té com a objectiu convertir-se en la primera identitat digital a nivell europeu impulsada des d'un àmbit públic i que serà autogestionada pel ciutadà amb garanties jurídiques, i la Generalitat actuarà nonés com a validadora però sense tenir la custòdia de les dades.

Ha assegurat que al Govern espanyol li fa por que Catalunya avanci digitalment: "Ara també voldran il·legalitzar l'Agència de la Ciberseguretat? Volen que siguem vulnerables en aquest món digital? Que patim ciberatacs?".

L'ESTAT, UN "LLAST" PER CATALUNYA

"Els socialistes demostren, igual que el PP, que el seu únic interès és governar contra Catalunya. En contra d'un sector clau per al creixement estratègic del nostre país", ha assegurat, i ha sostingut que l'Estat és un llast per a Catalunya.

Ha assegurat que Catalunya va fer la revolució industrial, "i ara, tot i l'Estat, farà també la revolució digital".

El reial decret llei obligarà que tots els servidors de les administracions públiques de l'Estat espanyol hagin d'estar localitzats a la UE en lloc de paradisos digitals, debat que Puigneró ha considerat "absurd".

Al seu parer, la qüestió rau en com es garanteixen els drets i els deures dels ciutadans, la privadesa i la protecció de dades: "Les dades estan en el núvol i hem de garantir-ne la protecció".

"Podem tenir servidors a l'Estat sense garantir els drets, com fa el Govern. Què és més important, garantir drets o veure físicament on està el servidor?", ha qüestionat.

"ABÚS PREVENTIU"

Ha lamentat que l'Estat abusa de la presó preventiva, un fet que diu ha quedat constatat amb els líders sobiranistes empresonats, i ha criticat que tiri endavant un decret llei sobre un projecte del que encara no s'han redactat els plecs, però que ha assegurat que complirà la normativa europea.

"Vull denunciar aquest abús preventiu que fa l'Estat amb qualsevol acció que impulsa el Govern. Tenim dret a plantejar projectes disruptius. La innovació forma part de l'ADN de Catalunya", ha emfatitzat.

Preguntat sobre si el Govern català articularà alguna mesura per esquivar el reial decret, Puigneró ha indicat que esperarà a conèixer amb detall el text, si bé ha considerat que el decret "podria ser la ingerència més greu en l'àmbit competencial de la Generalitat dels darrers anys".