Publicat 04/12/2019 18:52

El Govern català revisa 33 actuacions dels Mossos en les mobilitzacions posteriors a la sentència de l'1-O

El conseller d'Interior, Miquel Buch (d), a la comissió d'Interior per donar una compareixena pel dispositiu policial després de la sentncia de l'1-O i el canvi en la direcció dels Mossos, al Parlament de Catalunya, 4 de desembre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

Nega una "caa de bruixes" i demana als comuns que plantegin des del Govern prohibir les pilotes de goma

BARCELONA, 4 des. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha anunciat aquest dimecres que revisen actualment 33 actuacions dels Mossos d'Esquadra en les mobilitzacions que van tenir lloc en diversos municipis de Catalunya després de la sentncia del Tribunal Suprem (TS) als presos independentistes.

En la seva compareixena a la comissió d'Interior del Parlament, ha explicat que aquesta revisió s'emmarca en "l'auditoria interna més important de la histria de la policia catalana" que duen ara a terme, i que sorgeix de centenars d'hores d'enregistraments.

Després de reivindicar que ha fet autocrítica, ha adms que la policia catalana no ho va fer del tot bé, i per aix veu necessari avaluar el cos i també que es faci al Parlament si els grups ho acorden, per ha avisat: "Una cosa és una avaluació, i l'altra és buscar un xou. Si es fa un xou, un pim pam pum, no farem res".

Per Buch, supervisar l'actuació policial no implica una "caa de bruixes", i ha defensat que l'operatiu de la policia catalana va aconseguir garantir la seguretat i els drets de tots els ciutadans després de repassar, per ordre cronolgic, les manifestacions més destacades des del 14 d'octubre.

El conseller, que ha incidit que a tots els seus predecessors els van demanar la dimissió, ha defensat que la majoria de les mobilitzacions van transcórrer de manera pacífica i sense incidents, per que van quedar "tapades" pels aldarulls de la resta.

RETICNCIA A LA MEDIACIÓ

Malgrat lamentar totes les persones que van resultar ferides --manifestants, periodistes i agents--, ha concretat que Mossos va intentar 84 accions de mediació, per que van trobar moltes reticncies dels organitzadors i dels que estaven al capdavant de mobilitzacions no comunicades prviament.

També ha assegurat que una de les prioritats de la policia catalana és la protecció dels periodistes, per que no poden vetllar per tots els presents en aquestes mobilitzacions i "menys encara si se situen en segons en quins llocs desfavorables per la seva seguretat".

Sobre l'ús de pilotes de goma de la Policia Nacional, Buch ha instat els comuns a traslladar al Govern central que deixin de fer-les servir a Catalunya "ara que governaran" amb els socialistes, i ha explicat que la Generalitat va traslladar la incomoditat que els generava l'ús.

El conseller també ha explicat que hi ha agents que no porten el Nombre d'Identificació Policial (NOP) a l'esquena perqu "s'han acabat les fundes de les armilles perqu s'han trencat i han quedat inutilitzades", i per aix n'han mercat 1.500 de noves.

En relació amb la situació laboral dels Mossos, Buch ha constatat que l'avantprojecte de llei de pressupostos de la Generalitat deñ 2020 recull millores per al cos, que depn dels grups que es puguin implementar, i que de moment no han pogut tancar acords laborals perqu el cos no disposa de representants sindicals.

CRÍTIQUES D'ERC, COMUNS I CUP

La diputada d'ERC Montserrat Fornells ha reconegut que no els van agradar algunes actuacions policials perqu, al seu parer, es va fer un ús desproporcionat de la fora i no es van seguir protocols establerts, i tot i que no comparteixen el que van fer alguns manifestants, ha demanat que no es criminalitzin tots perqu la majoria ho va fer de manera pacífica", mentre que el republic José Rodríguez ha afegit que els hagués agradat més autocrítica per part de Buch.

Des de CatECP, el diputat Marc Parés ha demanat "que no es normalitzi l'ús abusiu de la fora i de manera antireglamentaria" dels agents contra els manifestants, i ha cridat a revisar el model d'ordre públic de Catalunya.

Per a la diputada de la CUP, Maria Sirvent, va haver-hi una "violncia policial desprooprcionada" a l'Aeroport del Prat per part dels Mossos d'Esquadra i, en altres mobilitzacions, un ús sistemtic de la porra amb cops per sobre de la cintura i directament al cap així com el llanament de bales de 'foam' i goma cap a persones concentrades pacíficament, i ha lamentat que tot aix no hagi comportat cap dimissió ni cap investigació immediata, efectiva, imparcial i exhaustiva.

El diputat de JxCat Ferran Roquer ha recordat que hi ha una investigació oberta sobre la qüestió, per la qual cosa ha instat el conseller a depurar responsabilitats si va haver-hi actuacions no ajustades al protocol, per li ha demanat que defensi el cos i que no es criminalitzi el moviment independentista.

POLICIES EN RISC

El diputat de Cs Matías Alonso ha assegurat que la policia catalana va haver d'esforar-se per mantenir l'ordre públic "amb manca d'efectius i d'eines adequades per frenar la violncia" amb la qual es va actuar contra ells, fins al punt que considera que es va posar en risc la vida de policies, i ha acusat Buch d'impulsar una 'caa de bruixes' en el si del cos.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la diputada del PP Esperanza Garcia, que considera que va haver-hi una violncia organitzada i coordinada per part d'alguns manifestants contra la policia: "Si em reconeix que hi ha manca de material, efectius i la violncia inusitada d'aquests dies, el millor suport que poden rebre aquests agents és fer-los una inspecció amb expedients massius, una caa de bruixes?"

També ha sortit en defensa dels Mossos el diputat del PSC, Carles Castillo, després de criticar la "violncia extrema" d'alguns manifestants contra la policia, i ha cridat a revisar si es va actuar políticament de manera laxa així com a dotar dels recursos i eines que necessita el cos policial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés