Publicat 8/7/2019 16:38:33 +02:00CET

El Govern català radiografiarà el sector de l'automoció i la mobilitat per abordar-ne la transformació

Al centre, la consellera Àngels Chacón i la directora general d'Indústria, Matide Villarroya, aquest dilluns durant la reunió extraordinària de la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l'Empresa
EUROPA PRESS

Chacón: "Pel volum d'empreses i treballadors entenem que cal actuar ràpidament"

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat radiografiarà el sector de l'automoció i la mobilitat per abordar-ne la transformació i enfortir la seva competitivitat davant els nous reptes que haurà d'afrontar a curt i llarg termini.

Així ho ha explicat en declaracions als mitjans la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, després de celebrar una reunió extraordinària de la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l'Empresa aquest divendres, en la qual han participat representants de Foment del Treball, Pimec, CCOO i la UGT.

Aquesta primera trobada respon a la voluntat de la Generalitat de començar a tractar amb els agents socials i econòmics quines són les línies estratègiques a impulsar, i elaborar un pla consensuat, que contemplarà reunions amb les empreses afectades en tota la cadena de valor de la indústria.

"Pel volum d'empreses i treballadors entenem que cal actuar ràpidament", ha explicat Chacón, i ha fet una crida a ser conscients que les noves tecnologies són una oportunitat per integrar estratègies empresarials i posicionar-se.

ANTICIPACIÓ I PROGRAMA DE SUPORT

La consellera considera imprescindible avançar-se, posicionar-se i ser conscient dels actius que té Catalunya, per la qual cosa els primers esforços aniran focalitzats en els llocs de treball que poden perillar i com es reorienten, i com afecta a les empreses aquesta transformació.

La Generalitat ha proposat la realització d'estudis de mercat, i dels mercats regulatoris, així com la creació de quatre grups de treball que es focalitzaran en innovació i nous models de negoci; internacionalització i inversió; talent i ocupació, i infraestructures de suport.

Aquestes actuacions aniran emmarcades dins d'un programa de suport a la indústria gestionat a través d'una Oficina de Transformació de la Indústria de la Mobilitat, que vertebrarà les actuacions promogudes.

"Serà un acompanyament que farem a les empreses: depenent de l'estadi de transformació o d'adaptació en què es trobin hi haurà una o una altra actuació", ha assenyalat.

MESURES TRANSVERSALS

Les mesures, que encara no s'han concretat, sortiran de l'estudi del sector un cop s'hagin analitzat quins són les companyies i actors amb més risc de transformació: "És a partir d'aquí que podrem adoptar les mesures, que hauran de ser mesures transversals".

Quan li han preguntat per les ajudes directes sol·licitades pel sector, Chacón ha afirmat que aquestes poden ajudar a mitigar efectes a curt termini, però que és important plantejar solucions a llarg termini.

A Catalunya el sector de l'automoció genera 143.000 llocs de treball i factura 23.800 milions d'euros, la qual cosa equival a més del 10% del PIB, amb més de 10.800 empreses i representa fins al 23,3% del total d'exportacions del sector a tot Espanya.

Entre els reptes a abordar per l'automoció figuren el vehicle connectat; el vehicle autònom; l'electromobilitat i la reducció d'emissions; els canvis en les pautes de consum de la mobilitat; l'entrada de noves tecnologies i la competència pel talent, entre d'altres.