Publicat 22/2/2019 15:45:12 +01:00CET

El Govern catal proposar als grups un "acord polític base" per tramitar els pressupostos

El vicepresident del Govern catal, Pere Aragons, en la visita a la seu de la C
VICEPRESIDENCIA DE LA GENERALITAT

Insisteix que només portar els comptes al Parlament si tenen l'aval per ser tramitats

BARCELONA, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident del Govern catal i conseller d'Economia, Pere Aragons, ha anunciat aquest divendres que la setmana vinent proposar a la resta de grups i des del ple del Parlament arribar a un "acord polític de base" que permeti tramitar els pressupostos de la Generalitat del 2019.

Ho ha dit en declaracions als periodistes després de visitar la seu de la Creu Vermella a Barcelona, on ha recalcat la necessitat que Catalunya tingui uns comptes per dotar-se de noves "eines" per millorar l'estat del benestar.

El pla del vicepresident passa per "despullar" el pressupost davant els grups oferint les principals xifres i, a canvi, reclamar que aquests grups acceptin tramitar els comptes per debatre'ls en comissió --cosa que no significaria donar el seu suport final--.

Així, la Generalitat planteja a l'oposició que accepti que els comptes superin el primer trmit parlamentari per després, durant la fase de tramitació parlamentria, entrar en una negociació i aconseguir el 'sí' final als pressupostos.

Aragons ha defensat que els comptes s'han de mirar d'aprovar perqu, entre altres qüestions, preveuen un augment de prop del 10 per cent per a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies que, si no tiren endavant, no podr concretar-se.

El vicepresident de la Generalitat far aquesta oferta en el ple de la setmana vinent, quan est prevista la seva compareixena juntament amb la del president del Govern, Quim Torra, qui intervindr primer.

SENSE ACORD

La fase habitual per tramitar un pressupost passa, en primer lloc, per que el Govern catal els aprovi en el Consell Executiu; després, els registri al Parlament perqu se celebri un debat de totalitat i, finalment, després de debatre's les partides en cada comissió, se celebra el debat i la votació final.

Aragons ha advertit que, si la setmana vinent no obté la garantia dels grups de l'oposició, el Govern de la Generalitat ni tan sols arribar a registrar els comptes a la Cambra i no es podr ni celebrar almenys el debat de totalitat.

El vicepresident ha argumentat que, si els comptes no tenen l'aval ni per ser tramitats, evitaran portar-los al Parlament perqu no siguin víctimes d'"un pim pam pum polític" amb el qual l'oposició només busqui fer electoralisme i partidisme.