El Govern català obligarà a incloure l'índex de referència del preu de lloguer en els contractes

El Govern "en absolut" es planteja retirar llaços grocs de les institucions
EUROPA PRESS
Publicat 5/3/2019 16:32:50CET

La mesura s'emmarca en un decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge

BARCELONA, 5 Març (EUROPA PRESS) -

El Govern català obligarà a incloure l'índex de referència del preu de lloguer en tots els anuncis de publicitat i en els contractes de lloguer d'habitatge que es duguin a terme, i els arrendadors que lloguin pisos per sota d'aquest índex podran beneficiar-se d'ajudes públiques dirigides al foment d'aquesta pràctica.

Així ho ha anunciat en roda de premsa posterior al Consell Executiu el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en explicar l'aprovació d'un decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge per afrontar el "dèficit" d'habitatges de protecció pública de lloguer; tenir més instruments per combatre situacions d'emergència i desnonaments, i per propiciar una moderació dels preus de lloguer.

L'índex de referència, elaborat sobre la base de les dades de prop de 200.000 contractes de lloguer dipositats a l'Institut Català del Sòl (Incasòl), ofereix una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d'un habitatge en una localitat o una zona concreta.

En el decret llei s'inclouen mesures per incrementar el patrimoni públic del terreny i d'habitatge per a habitatges de protecció pública, com que la Generalitat tingui dret d'adquisició preferent en el cas de transmissions oneroses de terrenys privats que formin part de les reserves de protecció pública o d'immobles amb habitatges arrendats que es venguin sencers.

També s'estableix que ajuntaments i Generalitat puguin adquirir terrenys mitjançant el dret de tempteig i retracte o a través de l'expropiació forçosa per destinar-los específicament a la construcció d'habitatges de protecció pública; en el cas que hi hagi habitatge construït, es podrà destinar a aquest règim de protecció encara que el plantejament urbanístic no ho especifiqui.

Per incrementar el parc públic d'habitatges de lloguer, el decret llei preveu que municipis amb molta demanda residencial i acreditada impulsin, en un termini de dos anys, la construcció d'habitatge de protecció pública sobre solars disponibles del seu patrimoni per destinar-los principalment al lloguer.

Un altre dels objectius del decret llei és augmentar el parc d'habitatges privats de lloguer i els habitatges privats de protecció pública, amb la qual cosa inclouen la possibilitat que els plans urbanístics destinin terrenys per a la construcció d'habitatges plurifamiliars específicament de lloguer, entre altres mesures.

A més, s'estableix que la qualificació dels habitatges amb protecció oficial serà vigent mentre que en el plantejament urbanístic se'ls reservi aquest ús o formin part d'un patrimoni públic de terreny i d'habitatge; en la resta de circumstàncies, la durada podrà ser determinada en funció de les ajudes percebudes per a la seva promoció.

També s'introdueixen nous criteris per determinar els preus dels habitatges amb protecció oficial i per a l'adjudicació de les de lloguer.

PER COMBATRE DESNONAMENTS

Calvet també ha defensat la urgència de combatre les situacions d'emergència i els desnonaments, per la qual cosa la nova normativa preveu que els pisos de persones jurídiques que faci més de dos anys que estan buits i els que formin part d'edificis en construcció pendents d'acabar des de fa més de dos anys, amb el 80% de les obres executades, hauran d'inscriure's en el Registre d'habitatges buits i ocupades sense títol habilitant.

A aquests pisos, ha afegit el conseller, se'ls podrà imposar "multes coercitives" i la Generalitat i els ajuntaments podran expropiar-los a un preu reduït per incompliment de la funció social de la propietat.

També es regularan els allotjaments provisionals de persones en situació d'emergència social i es facilitarà la construcció d'edificis per cobrir les necessitats d'aquest col·lectiu.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.