Publicat 05/03/2019 16:32

El Govern catal obligar a incloure l'índex de referncia del preu de lloguer en els contractes

El Govern "en absolut" es planteja retirar llaos grocs de les institucions
EUROPA PRESS

La mesura s'emmarca en un decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge

BARCELONA, 5 març (EUROPA PRESS) -

El Govern catal obligar a incloure l'índex de referncia del preu de lloguer en tots els anuncis de publicitat i en els contractes de lloguer d'habitatge que es duguin a terme, i els arrendadors que lloguin pisos per sota d'aquest índex podran beneficiar-se d'ajudes públiques dirigides al foment d'aquesta prctica.

Així ho ha anunciat en roda de premsa posterior al Consell Executiu el conseller de Territori i Sostenibilitat, Dami Calvet, en explicar l'aprovació d'un decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge per afrontar el "dficit" d'habitatges de protecció pública de lloguer; tenir més instruments per combatre situacions d'emergncia i desnonaments, i per propiciar una moderació dels preus de lloguer.

L'índex de referncia, elaborat sobre la base de les dades de prop de 200.000 contractes de lloguer dipositats a l'Institut Catal del Sl (Incasl), ofereix una estimació del preu mitj del metre quadrat de lloguer d'un habitatge en una localitat o una zona concreta.

En el decret llei s'inclouen mesures per incrementar el patrimoni públic del terreny i d'habitatge per a habitatges de protecció pública, com que la Generalitat tingui dret d'adquisició preferent en el cas de transmissions oneroses de terrenys privats que formin part de les reserves de protecció pública o d'immobles amb habitatges arrendats que es venguin sencers.

També s'estableix que ajuntaments i Generalitat puguin adquirir terrenys mitjanant el dret de tempteig i retracte o a través de l'expropiació forosa per destinar-los específicament a la construcció d'habitatges de protecció pública; en el cas que hi hagi habitatge construt, es podr destinar a aquest rgim de protecció encara que el plantejament urbanístic no ho especifiqui.

Per incrementar el parc públic d'habitatges de lloguer, el decret llei preveu que municipis amb molta demanda residencial i acreditada impulsin, en un termini de dos anys, la construcció d'habitatge de protecció pública sobre solars disponibles del seu patrimoni per destinar-los principalment al lloguer.

Un altre dels objectius del decret llei és augmentar el parc d'habitatges privats de lloguer i els habitatges privats de protecció pública, amb la qual cosa inclouen la possibilitat que els plans urbanístics destinin terrenys per a la construcció d'habitatges plurifamiliars específicament de lloguer, entre altres mesures.

A més, s'estableix que la qualificació dels habitatges amb protecció oficial ser vigent mentre que en el plantejament urbanístic se'ls reservi aquest ús o formin part d'un patrimoni públic de terreny i d'habitatge; en la resta de circumstncies, la durada podr ser determinada en funció de les ajudes percebudes per a la seva promoció.

També s'introdueixen nous criteris per determinar els preus dels habitatges amb protecció oficial i per a l'adjudicació de les de lloguer.

PER COMBATRE DESNONAMENTS

Calvet també ha defensat la urgncia de combatre les situacions d'emergncia i els desnonaments, per la qual cosa la nova normativa preveu que els pisos de persones jurídiques que faci més de dos anys que estan buits i els que formin part d'edificis en construcció pendents d'acabar des de fa més de dos anys, amb el 80% de les obres executades, hauran d'inscriure's en el Registre d'habitatges buits i ocupades sense títol habilitant.

A aquests pisos, ha afegit el conseller, se'ls podr imposar "multes coercitives" i la Generalitat i els ajuntaments podran expropiar-los a un preu redut per incompliment de la funció social de la propietat.

També es regularan els allotjaments provisionals de persones en situació d'emergncia social i es facilitar la construcció d'edificis per cobrir les necessitats d'aquest collectiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés