Publicat 26/3/2019 15:00:49 +01:00CET

El Govern català debat el pla de contingència davant la falta de pressupostos i demana bestretes a l'Estat

Av.- 28A.- El Govern defensa la seva gestió sobre llaos i veu "obsessió" de Cs
David Zorrakino - Europa Press

Reclama la "part proporcional" dels 7.000 euros extres de recaptació del Govern

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El Consell Executiu d'aquest dimarts ha debatut el pla de contingncia que elabora la Conselleria d'Economia per afrontar que la Generalitat no podr disposar d'uns pressupostos aquest any, davant la manca de suports per aprovar-los, i que haur de governar amb comptes prorrogats.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la nova portaveu, Meritxell Budó, ha explicat que aquest pla es far a través de les aportacions que facin tots els departaments sobre les seves necessitats pressupostries, i finalment refondran totes les peticions en un sol document.

L'objectiu d'aquest pla de contingncia, segons ha explicat el vicepresident Pere Aragons setmanes enrere, és dotar la Generalitat de recursos necessaris per escometre accions i compromisos que no estaven previstos al pressupost actual, que és el prorrogat del 2017.

La portaveu també ha reclamat al Govern central que faci arribar a Catalunya en forma de bestreta "la part proporcional" que li correspon dels 7.000 milions d'euros extres que les arques de l'Estat han recaptat en forma d'impostos, una xifra que va anunciar el mateix Executiu de Pedro Sánchez.

Budó ha precisat que l'elaboració final d'aquest pla de contingncia també depn de si el Govern central compleix amb aquestes bestretes, i ha animat el PSC a apellar els seus "companys" del PSOE a complir amb el pagament d'aquests recursos.

Ha defensat que el pagament d'aquesta bestreta del Govern espanyol a les autonomies no ha d'estar vinculat al fet que hi hagi o no Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) --no n'hi haur el 2019--, i ha assegurat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, també ho defensava quan era consellera andalusa.

El pla de contingncia de la Generalitat, que en paraules de Budó hauria d'estar llest "durant els propers dies", ha de servir perqu l'administració catalana afronti reptes relacionats amb la lluita contra el fracs escolar, la millora de la sanitat o el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania, entre d'altres.