Publicat 20/11/2019 15:23:22 +01:00CET

El Govern català avisa que el diàleg amb el Govern ha de "passar per la figura del relator"

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (e), i  el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet (d), després de la comissió mixta entre la Generalitat i l'Ajuntament, 20 de novembre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

"No pot haver-hi diàleg si no hi ha garanties", ha resolt Calvet

L'Hospitalet de Llobregat (BARCELONA), 20 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha reiterat aquest dimecres que l'obertura del diàleg amb el Govern que exigeixen per avalar la investidura de Pedro Sánchez com a president de l'executiu central "ha de passar per la figura del relator".

Ho ha dit en roda de premsa després de participar en la cinquena comissió bilateral entre el Govern català i l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), que ha compartit amb l'alcaldessa de la localitat, Núria Marín, després de reiterar que el punt de partida per iniciar aquest diàleg ha de ser la declaració de Pedrables del 20 de desembre del 2018.

Calvet, que acudia en substitució de la portaveu del Govern català, Meritxell Budó, que passa per un procés gripal, ha recordat que aquest és l'últim acord al qual es va arribar quan les dues parts es van asseure per última vegada a la taula de diàleg, tot i que ha subratllat que "han passat moltes coses des de llavors, com la sentència de l'1-O i ha d'aflorar que hi ha presos polítics i exiliats".

En aquesta declaració es va acordar incloure la figura d'un relator, la qual cosa va generar una polèmica que va provocar el fracàs d'aquella declaració, i preguntat per si aquesta figura és indispensable per fer contenta la Generalitat, ha respost: "El diàleg i la negociació han de tenir garanties i les garanties en tot moment han de passar per la figura del relator".

DECLARACIÓ DE LA LLOTJA DE MAR

Així mateix, s'ha referit a la declaració de la Llotja de Mar signada per tots els partits independentistes catalans, bascos, gallecs, valencians i balears, que defensa el dret a l'autodeterminació d'aquests territoris com "una causa justa".

Aquella declaració va ser subscrita el 25 d'octubre d'aquest any per ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Demòcrates, la Crida Nacional per la República, EH Bildu, BNG, Esquerra Valenciana, República Valenciana, Més per Mallorca i Més per Menorca, tots menys el PNB que no va participar en la trobada.

Així, per al diàleg amb el PSOE i amb Unides Podem que han signat un preacord d'investidura, el Govern català se circumscriu a la declaració de Pedralbes amb el relator, per la qual ambdues administracions coincidien en l'existència d'un conflicte a Catalunya i es comprometien a solucionar-lo a través del diàleg.

A més de reconèixer que hi havia un conflicte i que la solució passava per la política i es basava en el diàleg i la negociació, se subratllava la necessitat rebre un ampli suport de la societat catalana i que, si calia, "es precisava de l'acompanyament de tercers per facilitar el diàleg", la qual cosa després es va conèixer com la figura del relator, que l'executiu de Torra insisteix a incloure.

"No pot haver-hi diàleg si no hi ha garanties, si no hi ha un seguiment del que es parla i de la implementació" del que s'acorda, ha insistit el conseller de Territori i Sostenibilitat.

Així, la declaració de la Llotja apel·la, segons el conseller, als partits independentistes signataris i a la seva actuació política a les corts, més que al Govern central.