Publicat 5/6/2019 18:30:55CET

El Govern català aprova un pla de xoc per fer front al Brexit

Bosch defensa la "legitimitat" de Puigdemont, Comín i Junqueras per ser eurodiputats
David Zorrakino - Europa Press

Buscarà "atreure empreses establertes al Regne Unit"

BARCELONA, 5 juny (EUROPA PRESS) -

El Govern català ha aprovat un pla de xoc que recull un conjunt de mesures per fer front a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, un iniciativa de la Conselleria d'Acció Exterior en col·laboració amb la d'empresa i Coneixement.

En un comunicat, ha informat que el pla identifica els àmbits d'interès especial per a Catalunya en aquest tema, que són el comerç, el turisme, els drets de la ciutadania, les universitats i la investigació, i assenyala "les amenaces i les oportunitats" que suposa.

A més, crea quatre grups d'acció per abordar el Brexit: un sobre el reposicionamient de Catalunya a la UE; un altre en matèria comercial, agroalimentària i turística; sobre els drets de la ciutadania i, finalment, en matèria d'universitats.

Aquests grups perseguiran diversos objectius, entre ells "atreure empreses establertes al Regne Unit o que vulguin obrir o potenciar la seva presència a la UE" en l'àmbit del comerç, l'agroalimentació i el turisme.

També per mantenir els programes d'intercanvi d'estudiants i de col·laboració acadèmica entre centres universitaris dels dos territoris, i per defensar els drets dels catalans al Regne Unit en aspectes com la salut, el mercat laboral o les prestacions socials.

Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el 2018 hi havia 19.445 britànics vivint a Catalunya, el 6,9% dels estrangers comunitaris, i hi havia un total de 19.296 catalans residint al Regne Unit.

Aquests grups d'acció estaran integrats per les respectives consellerias afectades; la Delegació del Govern al Regne Unit; la Delegació del Govern davant la UE, i la Direcció general d'Assumptes Europeus i Mediterranis.