El Govern català aprova impulsar una candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030

La portaveu del Govern Elsa Artadi i el conseller de Territori i Sostenibilitat
EUROPA PRESS
Publicat 5/3/2019 15:41:04CET

Promet configurar una candidatura "sostenible" ambientalment i econòmicament

BARCELONA, 5 Març (EUROPA PRESS) -

El Govern de Catalunya ha aprovat aquest dimarts crear un programa per preparar la candidatura de Catalunya de cara als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2030, que la Generalitat impulsarà amb la marca 'Pirineus-Barcelona'.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu, Elsa Artadi, ha defensat que aquesta candidatura és una oportunitat per a "la projecció exterior de Catalunya i per al desenvolupament econòmic i social del territori, especialment, de les comarques" dels Pirineus.

Artadi ha assegurat que la Generalitat projectarà una candidatura amb respecte a la sostenibilitat ambiental i a la igualtat de gènere, i també de manera "que la despesa corrent s'hagi de pagar amb els ingressos que els mateixos jocs generen".

La Generalitat assegura que el seu pla passa per fer inversions a la comarques que acollirien els Jocs sobre projectes "que ja estan previstos", i no que siguin inversions només associades a un esdeveniment esportiu que dura dues setmanes.

Artadi ha argumentat que preparar una candidatura a uns Jocs també suposa "una oportunitat per practicar un diàleg de país entre Barcelona i el territori", és a dir, sobre el paper que ha de jugar Barcelona com a capital de Catalunya i la relació que ha de tenir amb les comarques.

Ha assegurat que la candidatura definirà uns Jocs que "s'adaptin al territori i no a l'inrevés", és a dir, que es mirarà que l'esdeveniment esportiu encaixi a les comarques dels Pirineus i no que aquestes comarques hagin d'adaptar-se a com funciona un esdeveniment esportiu així.

COL·LABORACIÓ ENTRE ADMINISTRACIONS

Amb aquest programa, la Generalitat vol col·laborar amb altres administracions públiques, entitats, organismes i agents socials, esportius i territorials que decideixin adherir-se a aquest projecte olímpic, encara que no precisa cap nom encara.

Aposta perquè entre tots els impulsors de la candidatura s'aconsegueixi "estudiar i analitzar els reptes que representa per a Catalunya la presentació d'una candidatura olímpica", a més d'aprofitar l'experiència tècnica d'organismes públics sobre els esdeveniments esportius competitius.

LA DIRECCIÓ

El programa d'impuls de la candidatura i la seva direcció recauen en la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física de la Generalitat, però la titular de la Conselleria de Presidència --la mateixa Artadi-- es reserva la possibilitat de poder designar un altre director.

El director tindrà les funcions d'impulsar el programa amb tasques com "fer el seguiment dels treballs i estudis de preparació de la candidatura", i promoure l'obtenció de recursos econòmics, entre altres qüestions.

La idea d'organitzar uns Jocs Olímpics d'Hivern la va presentar per primera vegada el 2010 el llavors alcalde de Barcelona Jordi Hereu amb la marca 'Barcelona-Pirineus' --invertida a la proposta de la Generalitat--, però la idea va anar perdent força i no es va arribar a presentar formalment.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.