Publicat 08/02/2019 18:39

El Govern català acusa Sánchez de trencar el diàleg i de cedir davant de "la ultradreta"

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragons, amb la consellera de Presidn
EUROPA PRESS

Aragons insisteix que la Generalitat aspira a dialogar: "Nosaltres no ens hem aixecat de la taula"

BARCELONA, 8 febr. (EUROPA PRESS) -

La portaveu, Elsa Artadi, i el vicepresident, Pere Aragons, del Govern de la Generalitat han acusat aquest divendres el Govern central de trencar el dileg amb la Generalitat, i han criticat que l'Executiu de Pedro Sánchez ha cedit a les pressions "del nacionalisme espanyol, la dreta i la ultradreta".

Ho ha dit en roda de premsa des del Palau de la Generalitat, convocada després que aquest divendres la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, hagi donat per encallat el dileg amb la Generalitat perqu demanava un referndum d'autodeterminació que "no és acceptable".

Aragons ha destacat que, malgrat considerar que el Govern central ha trencat aquest dileg i ha renunciat a seguir parlant, la Generalitat no far el mateix: "Nosaltres no ens hem aixecat de la taula ni ho farem. Esperem que el Govern espanyol es reincorpori rpid".

El vicepresident catal també ha explicat que el compromís del Govern catal amb el dileg és tal que han demanat al Govern de Sánchez una reunió "per a aquesta mateixa tarda", per ha interpretat que no ha volgut seguir dialogant pressionat per la manifestació d'aquest diumenge convocada pel PP, Cs i Vox.

Aragons ha recordat que Sánchez va arribar a la Presidncia del Govern espanyol amb el suport dels partits independentistes i no amb el suport "dels partits que es manifestaran a Madrid", i ha concls que no s'han concretat les esperances de dileg que va generar.

DOS PROBLEMES

Per al Govern de Torra hi ha dos problemes: en primer lloc, lamenta que el Govern central li demani renunciar a l'autodeterminació, i avisa que mai no ho far perqu no considera que sigui "legítim" fer renunciar l'altra part al seu projecte polític.

En segon lloc, retreu al Govern de Sánchez que no ha donat "cap concreció, ni pla de treball, ni calendari, ni garantia" sobre com crear una taula de dileg de partits, ni tampoc han ofert noms per a la figura del relator que tanta polmica ha generat en els darrers dies.

PRESSUPOSTOS GENERALS

Aragons ha assegurat que el Govern central els va exigir la retirada de les esmenes d'ERC i PDeCAT als Pressupostos Generals d'Estat (PGE) per continuar negociant: "Ens va dir en privat que es retiressin les esmenes a la totalitat o que no es presentessin".

Ha recriminat a l'Executiu central que "el compte enrere" el van posar ells en presentar un projecte de pressupostos sense comptar amb els suports necessaris i ha rebutjat retirar l'esmena, encara que el debat a la totalitat no se celebra fins dimecres vinent.

"Hi ha temps fins dimecres vinent, per hi ha poques probabilitats per la negativa del Govern central a moure's", ha advertit el també conseller d'Economia, que ha desvinculat el trencament de negociacions de la continutat d'altres espais com la Comissió Bilateral.

Per Aragons, l'aprovació dels PGE "és la segona volta de la moció de censura" que va portar Pedro Sánchez a La Moncloa, i li ha recordat que és president grcies al suport dels independentistes, no del PP, Cs i Vox, que es manifesten aquest diumenge contra ell.

DOCUMENT DEL GOVERN CENTRAL

Artadi ha assenyalat que "amb pressupost o no pressupost el problema segueix existint, la falta de projecte polític segueix existint" per a Catalunya, i ha lamentat que el Govern de Sánchez els hagi transms el document amb les seves últimes condicions pocs minuts abans de la roda de premsa, a les 13.34 hores.

"La resposta catalana ha estat: Parlem. Tenim posicions allunyades, per entenem que és millor fer una videoconferncia. I la seva resposta entenc que ha estat la roda de premsa", ha criticat.

Aquest document conté elements que el Govern de la Generalitat veu coincidents amb el que Sánchez i el president de la Generalitat, Quim Torra, van aprovar al desembre al Palau de Pedralbes, per no entra a definir la figura de relator ni reconeix la postura de la Generalitat sobre l'autodeterminació, han explicat.

COMISSIÓ BILATERAL

El Govern catal lamenta que no s'hagi concretat la taula de partits per al dileg, per ha assegurat que aspira al fet que se segueixi reunint la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que ja es va reunir a Barcelona l'agost del 2018.

El vicepresident de la Generalitat ha recordat que aquesta comissió es reuneix en virtut de l'aplicació de l'Estatut, i ha desitjat que el Govern central no s'aventuri a "vulnerar" aquesta norma, perqu seria una nova falta de sentit institucional, ha advertit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés