Publicat 28/9/2019 15:49:40 +02:00CET

Govern basc "no veu en absolut" que es donin les "condicions objectives necessàries" per aplicar el 155 a Catalunya

Erkoreka mostra la seva preocupació pel fet que la situació a l'Estat provoca que la "agenda basca" estigui "bloquejada"

PORTUGALETE (BISCAIA), 28 set. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha defensat que l'Executiu d'Iñigo Urkullu "no veu en absolut" que es donin en aquests moments les "condicions objectives necessàries" per aplicar l'article 155 a Catalunya i s'ha mostrat partidari d'una aplicació "extremadament restrictiva d'aquests preceptes, si pot ser nul·la".

Erkoreka ha acudit a Portugalete (Biscaia) on aquest dissabte se celebren les XXX Trobades Andaluses, organitzades per la Federació d'Associacions Regionals Andaluses d'Euskadi 'García Lorca', a qui ha agraït la seva "aportació cultural i humana a l'Euskadi del futur".

En declaracions als mitjans, el també conseller de Gobernança s'ha referit a les properes eleccions del 10 de novembre i la situació generada a l'Estat. En aquest sentit, ha recordat que l'Executiu d'Iñigo Urkullu "no ha estat partit d'una repetició electoral", però una vegada convocada ha mostrat la seva preocupació pel fet que la denominada agenda basca estigui "bloquejada".

"El fet que hi hagi formacions polítiques incapaces d'aconseguir acords a Madrid i conformar aliances i majories perjudica l'interès general i també a l'agenda basca i a les expectatives que els elements que l'abasten puguin avançar", ha assenyalat en referència a "les transferències o les inversions del TAV", qüestions que es troben "paralitzades".

En aquesta línia, ha advertit que no es pot "aturar el món" pel fet que les formacions polítiques de l'Estat siguin incapaços de conformar majories.

Respecte a la conformació d'hipotètics executius després del 10-N, Erkoreka ha assenyalat que "els qui podien conformar un govern de coalició" en aquesta ocasió i no ho han fet ja eren conscients que s'"exposaven a alguns riscos". "Un dels riscos era que aquelles majories potser resulten més difícils de conformar després de les noves eleccions", ha advertit.

Qüestionat per la referència d'aquest divendres de la portaveu del Govern central, Isabel Celaá, a l'article 155, Erkoreka ha defensat que l'Executiu Basc "no veu en absolut que ara com ara es donin les condicions objectives necessàries per a la seva aplicació".

"ARTICLE TRAUMÀTIC"

"El fet que existeixi una diferència respecte a la col·locació d'uns cartells a les institucions no és motiu en absolut per emprendre l'aplicació d'un article tan traumàtic de la Constitució", ha afegit.

Per això, ha subratllat que el Govern Basc és partidari d'una aplicació "extremadament restrictiva d'aquests preceptes, si pot ser nul·la".

"No compartim la idea que per qualsevol motiu pugui fer-se ús d'un precepte que el propi Tribunal Constitucional ha dit que és excepcional i un recurs d'última instància per a supòsits fora del comú". "Fins avui en absolut ens trobem davant una situació així", ha resolt.

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Campo diu que la jutgessa de Lleida dona la raó al Govern espanyol sobre l'estat d'alarma

 4. 4

  Podem demana inspeccions als centres de treball de Lleida per evitar contagis

 5. 5

  La jutgessa no ratifica el nou confinament a diversos municipis de Lleida