Publicat 12/2/2019 14:55:07 +01:00CET

El Govern basc espera "un judici just i imparcial", i que no s'imposin "els impulsos polítics" als jurídics

Josu Erkoreka diu que el Govern espera un judici "just" sobre el procés
GV

VITRIA, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Govern basc i conseller de Governana Pública i Autogovern, Josu Erkoreka, ha afirmat aquest dimarts que espera que els 12 dirigents independentistes catalans que són jutjats al Tribunal Suprem per impulsar el procés tinguin "un judici just, imparcial", i en el qual no s'imposin "els impulsos polítics al raonament jurídic".

En la roda de premsa celebrada després del Consell de Govern basc, Erkoreka ha assenyalat que l'Executiu central ha manifestat, "des de fa temps, la idea compartida de treure aquest assumpte dels tribunals, quan mai no s'hauria d'haver judicialitzat, una qüestió, un conflicte que és imminentment polític i institucional".

"La via per donar solució als problemes polítics i institucionals mai no és la judicialització, sinó l'articulació de vies de dileg, per poder canalitzar la diversitat política", ha afegit.

En tot cas, ha dit que, a títol personal, com a jurista, té "un inters i una preocupació" que "no oculta", sobretot, pel que fa a una srie de decisions que s'han adoptat en la tramitació del cas, que considera "qüestionables des del punt de vista estrictament polític".

"La competncia del mateix Tribunal Suprem és qüestionable en el sentit que el gruix de les persones que estan sent sotmeses al judici oral són aforades, per no al Tribunal Suprem, sinó al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Si l'aforament té cap utilitat ser perqu, per sobre del que pugui decidir un jutge d'instrucció, s'imposi el que estableix una llei orgnica, que és la que defineix, en aquest cas, l'aforament d'aquestes persones", ha indicat.