Actualitzat 18/06/2018 14:24

El Govern avisa Sánchez que vol parlar de dret a decidir i de la "repressió"

El president de la Generalitat, Quim Torra (Arxiu)
Europa Press

Demana que la reunió abordi "la voluntat de milions de catalans de deixar de ser espanyols"

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

La portaveu de la Generalitat, Elsa Artadi, ha avisat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que el president de la Generalitat, Quim Torra, vol incloure en la reunió que tenen prevista dos temes que considera fonamentals: el dret a decidir i la "repressió" de l'Estat.

En roda de premsa aquest dilluns després de dues reunions de Torra amb líders sindicals i patronals, Artadi ha defensat "la voluntat de milions de catalans de deixar de ser espanyols" i que no és alguna cosa que pugui esbiaixar-se en la trobada de Sánchez amb Torra.

La consellera descarta que Torra focalitzi la trobada en les 46 demandes que Carles Puigdemont va formular a Mariano Rajoy en una reunió que van mantenir quan eren presidents: per al Govern, són ja "46 incompliments exposats i coneguts", i ara vol posar el focus en el dret a decidir.

"Si Catalunya pot decidir o no és el tema principal; si es defensaran els drets dels catalans o si se seguiran reprimint", segons Artadi, i ha defensat que des de Catalunya no s'entendria posar el focus només en temes de gestió.

El Govern argumenta que els temes sectorials són importants però "no es pot desviar l'atenció del tema fonamental que hi ha a Catalunya": la voluntat de decidir el futur polític, ha dit.

ORDRE DEL DIA

Torra i Sánchez van encarregar a Artadi i a la ministra Meritxell Batet, respectivament, que preparessin la reunió, i Artadi ha explicat que en els últims dies ja han intercanviat propostes per a "l'ordre del dia" de la trobada.

La portaveu del Govern considera que des del Govern central arriben "informacions contradictòries" sobre què vol Sánchez d'aquesta reunió, i ha avisat que la Generalitat no vol que es tracti Catalunya com una comunitat autònoma més.

Per al Govern la reunió es pot abordar des de dues premisses oposades: "Pretendre solucionar la voluntat dels catalans a través del 'cafè per a tots' o singularitzar els reptes que hi ha entre l'Estat i Catalunya respecte al que puguin tenir altres territoris".

Artadi només concep que es pugui abordar la reunió des de la segona premissa: afrontar "el gran debat nacional" que hi ha a Catalunya i que no té res a veure, al seu parer, amb els temes ordinaris que pugui tenir una comunitat autònoma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés