Actualitzat 23/12/2016 14:34 CET

El Govern augmentarà un 1,3% la retribució a advocats del torn d'ofici el 2017

El conseller Carles Mundó firma un convenio sobre justicia gratuita
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Justícia de la Generalitat augmentarà un 1,3% la retribució dels advocats i procuradors del torn d'ofici aquest 2017, destinant 61,3 milions d'euros, i permetent així que es recuperi el nivell d'honoraris d'abans de la crisi.

En declaracions als mitjans, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha valorat que el torn d'ofici garanteix el dret de defensa dels ciutadans i ha avançat que la millor manera de seguir dignificant aquest servei és seguir aplicant increments els pròxims anys.

Ha ressaltat que la Generalitat està fent un esforç per pagar amb puntualitat als advocats i procuradors i que els advocats catalans cobren un 30% més que la mitjana del conjunt de l'Estat: "Això no és suficient, hem de millorar, però posant en valor l'esforç que ja es fa".

La mitjana de l'import que cobren els advocats del torn d'ofici per un servei --tenint en compte els sis mòduls de referència-- és de 290 euros a Catalunya, respecte dels 214 de mitjana a tot Espanya, i Catalunya és l'única que paga mensualment i no de manera trimestral.

El 2016 a Catalunya s'han realitzat unes 450.000 actuacions d'advocats i procuradors del torn d'ofici, que han beneficiat més de 141.000 persones sense recursos per iniciar un procés judicial.

Dues de cada tres actuacions dels advocats del torn d'ofici són assistències al detingut, procediments abreujats, judicis ràpids, judicis verbals, procediments contenciosos de família i serveis de guàrdia, i el 63% de la despesa en assistència jurídica gratuïta és per assumptes d'àmbit penal.

CONVENI

Mundó ha fet aquestes declaracions en el marc de la firma d'un conveni per a la prestació d'assistència jurídica gratuïta del 2017 amb el president del Consell de l'Advocacia de Catalunya (Cicac), Carles McCragh, i el president del Consell dels Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Ignacio López Chocarro.

McCragh i López Chocarro han destacat l'esforç important a nivell pressupostari que fa el departament, que contribueix a "dignificar la professió".

McCragh ha apostat perquè si es vol "donar una justícia eficaç i intel·ligent, que arribi a tot el món, cal acostar-se al justiciable", i la manera de fer-ho és pagar una millor retribució a la persona que els representa.

El degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), Oriol Rusca, present a l'acte, ha opinat que no és discriminatori que els advocats catalans cobrin més per assistències de justícia gratuïta que la mitjana estatal, sinó que demostra que a Catalunya hi ha un govern "sensible" a garantir aquest dret.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés