Publicat 19/7/2019 12:49:01 +02:00CET

El Govern aragonès envia una carta a la Generalitat perquè es faci càrrec de l'os Goiat

Oso Goiat en Aran
CONSELH GENERAU D'ARAN - Archivo

ZARAGOZA, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller en funcions de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat del Govern d'Aragó, Joaquín Olona, ha enviat una carta al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, en la qual li demana que es facin càrrec de l'os Goiat.

En la carta, el conseller ha expressat el malestar que existeix al territori aragonès per la presència de l'animal. "Goiat és un os considerat reiteradament depredador al qual precedeix un conflictiu historial. La seva presència als Pirineus és conseqüència del programa de reintroducció gestionat per la Generalitat, fruit de decisions polítiques que respectem, però que no compartim", ha asseverat Olona.

Per això, "atenent a aquestes circumstàncies, així com al fet que es tracta d'un programa de reintroducció en el qual no participem ni col·laborem, considero que les autoritats catalanes han de fer-se càrrec de l'os Goiat, i prendre les mesures pertinents que resolguin el problema amb la màxima urgència possible".

Així mateix, Olona ha insistit en la missiva que "el nostre rebuig i oposició es basa en el fet que, sota les circumstàncies actuals, els programes de reintroducció, al nostre parer, no acrediten ni garanteixen que el benefici net derivat de la reintroducció d'ossos forans compensin els desproporcionats costos socials i econòmics que aquests programes provoquen a Aragó".

D'altra banda, el conseller ha advertit que el compromís d'Aragó amb la política de reintroducció d'ossos al qual es refereix la Fundació Os bru és, únicament, una carta signada per un director general l'any 2013.

"Ni el conseller, ni després el Consell de Govern, ha aprovat durant les dues últimes legislatures cap conveni marc ni protocol de col·laboració i, per tant, les seves afirmacions manquen de validesa legal", ha sentenciat.