Publicat 2/4/2019 16:08:57 +02:00CET

El Govern aprova un suplement de crèdit de 814 milions per a noves despeses

La Generalitat es personar en totes les causes derivades de el 1-O i s'oposar
EUROPA PRESS

És la primera fase del pla de contingncia que elabora el Govern de Catalunya

BARCELONA, 2 abr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha aprovat un decret llei que concedeix un suplement de crdit d'uns 814 milions d'euros als Pressupostos 2017 (prorrogats el 2019) per atendre noves despeses relacionades amb els augments salarials dels treballadors públics i el retorn del 40% de la paga extra del 2013.

Així ho ha explicat el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragons, acompanyat per la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts.

La mesura respon al fet que els crdits de despesa que hi ha previstos en els comptes del 2017 resulten insuficients per atendre les necessitats que han sorgit des de llavors, amb carcter recurrent i impacte en l'exercici actual.

Aragons ha dit que aquest suplement de crdit també abasta els augments de plantilla en l'mbit de l'educació i la sanitat realitzats per la Generalitat el darrer any.

La xifra del suplement de crdit es desglossa en 241 milions que provindran del Fons de Facilitat Financera (FFF) i 572 de les bestretes del Govern espanyol a les comunitats segons el model de finanament.

El decret llei aprovat aquest dimarts tindr vigncia a partir de la seva publicació al BOPC, quan s'obrir un termini de 30 dies per ser convalidat pel Parlament: Aragons espera que tingui "una amplísima majoria sinó unanimitat" a la Cambra.

PLA DE CONTINGNCIA

Aquest decret llei és una primera fase del pla de contingncia que est elaborant el Govern de Catalunya per "aconseguir tot el que sigui possible", que estava previst en el projecte de Pressupostos 2019, que no va aconseguir els suports necessaris i no va superar la tramitació parlamentria.

El vicepresident ha criticat la "irresponsabilitat" dels grups del Parlament en no aprovar els comptes: els ha acusat d'estar en campanya electoral per no donar-los suport, i ha remarcat que el pla de contingncia no ser el mateix que si s'haguessin aprovat els comptes.

Ha lamentat que no ser possible aconseguir tot el que estava previst en el projecte de Pressupostos, per que l'Executiu prioritzar les urgncies més immediates i no "dimitir" de les seves responsabilitats.

"No comencem una campanya electoral com el Govern de l'Estat", ha dit Aragons, i ha confiat que, quan passi tot el cicle electoral, els grups de l'oposició al Parlament prioritzin el benestar de la gent.

El pla de contingncia ser aprovat prximament i en les properes setmanes s'aniran sumant les partides que el Govern consideri prioritries, com l'atenció als menors estrangers no-acompanyats acollits els darrers anys.

Aragons ha recalcat que aquest pla estar en línia amb el projecte de Pressupostos i que "tres de cada quatre euros" es destinaran a educació, salut, treball i benestar social, a més de reforar la seguretat i les emergncies i de recuperar determinades inversions.

REFORMA DE LA LLEI DE FINANCES PÚBLIQUES

El conseller d'Economia ha detallat que el Govern determinar el marc general del pla de contingncia, per que com es van destinant finalment els recursos necessaris dependr de cada actuació.

Aragons ha diferenciat que algunes es podran fer amb moviments interns entre els departaments, pels quals no far falta aprovar els acords de Govern, per que, en els que es requereixin suplements de crdits, es tornar a fer mitjanant decret llei.

Tampoc no ha rebutjat una possible reforma de la Llei de Finances Públiques si es requereix més flexibilitat: "De moment no era necessria per no la descartem en el futur si la necessitem".

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- El Govern posa a disposició recursos educatius de l'Institut Obert de Catalunya

 2. 2

  L'Hospitalet (Barcelona) distribueix test ràpids de Covid-19 i rep material sanitari

 3. 3

  Coronavirus.- La residència de gent gran de Capellades (Barcelona) registra 24 morts

 4. 4

  La Guàrdia Urbana ret homenatge als treballadors dels mercats de Barcelona

 5. 5

  Catalunya suma 2.637 morts amb coronavirus (129 més) i 1.298 nous casos, fins el 26.032