Actualitzat 21/09/2021 18:57 CET

El govern d'Aragonès ratifica en el pla de govern la seva aposta per la taula de diàleg

DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Inclou 1.572 mesures per dur a terme les transformacions a les quals es va comprometre el president

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

El gabinet de Pere Aragonès ha ratificat en el pla de govern per a aquesta legislatura la seva aposta per la taula de diàleg "entre tots dos governs" com el mecanisme per solucionar el conflicte català.

Així consta en el pla de govern que la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, i que inclou 1.572 mesures --848 principals i 724 submesures operatives-- per executar aquesta legislatura, de les quals 300 es consideren "estratègiques".

Ha explicat que el pla consta de cinc eixos: 'Per un país just, amb bon govern i referent democràtic al món'; 'Per un país de drets, d'igualtat d'oportunitats i de benestar'; 'Per un país basat en una economia del coneixement, digital i emprenedora'; 'Per un país verd, equilibrat i connectat', i 'Per un país feminista fonamentat en la garantia dels drets humans'.

Plaja ha destacat que el pla incorpora les mesures de l'acord de govern entre ERC i Junts, i l'acord d'investidura entre ERC i la CUP, i que per primer cop s'ha inclòs un sistema de rendició de comptes amb un conjunt d'indicadors per poder seguir i avaluar el desenvolupament i la implementació del pla.

Ha assenyalat que totes les mesures van encaminades a fer possible les quatre grans transformacions a les quals es va comprometre el president de la Generalitat, Pere Aragonès: la democràtica, la social, la verda i la feminista, que són els "objectius macro" del seu govern.

La portaveu de l'executiu català ha garantit que el pla s'ha elaborat de manera coordinada per tots els departaments, amb la supervisió de Presidència, la qual cosa, a parer seu, demostra que es tracta d'un treball conjunt i "cohesionat de la totalitat del Govern".

També ha dit que la voluntat és que es pugui executar durant els pròxims quatre anys, malgrat que Aragonès es va comprometre amb la CUP a sotmetre's a una qüestió de confiança als dos anys de legislatura, coincidint amb el marge que han donat a la taula de diàleg.

PRIMER EIX

El primer eix se centra en el govern obert, justícia, seguretat i l'acció exterior, amb el qual l'executiu de Pere Aragonès vol aprofundir en l'exercici de la democràcia i del bon govern".

En aquest àmbit, el Govern reafirma la seva aposta per la taula de diàleg per "avançar cap a una resolució democràtica del conflicte polític amb l'Estat espanyol, mitjançant l'impuls del procés de negociació segons els estàndards democràtics internacionals".

La reafirmació per la via del diàleg contrasta amb la crisi que es va produir la setmana passada entre els socis del Govern per la delegació en la taula de diàleg, perquè va acabar provocant que Junts no hi participi actualment, tot i que Plaja ha insistit que el pla està compartit per tot l'executiu.

El redactat del pla manté "la fi de la repressió política", amb una amnistia, i l'exercici del dret a l'autodeterminació, com les bases per solucionar el conflicte, i es compromet a treballar per constituir i desplegar l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació, que encara no s'ha convocat, malgrat que Aragonès va prometre fer-ho abans de la primera reunió de la taula de diàleg.

TRANSPARÈNCIA, MITJANS I JUSTÍCIA

En aquest primer eix, el Govern planteja mesures per aprofundir en la transparència de l'administració, com engegar un portal de dades de Catalunya i dissenyar instruments i protocols de protecció de persones alertadores de corrupció, entre altres qüestions, i en justícia es compromet a elaborar un projecte de llei de prevenció, gestió i resolució de conflictes, i a digitalitzar l'administració de justícia catalana.

També es posa com un objectiu que els mitjans de comunicació catalans s'adaptin a les noves formes de comunicació, i inclou la necessitat de renovar la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), aprovar un nou contracte programa i implementar noves línies d'ajuts a projectes que "consolidin l'espai català de comunicació", a més de promoure la coordinació amb el sector audiovisual de la Comunitat Valenciana, les Balears i Andorra.

ACTUALITZAR EL MODEL DE SEGURETAT

Aquest primer eix també inclou les mesures en seguretat pública, que van estar en el focus de les negociacions de la investidura entre ERC i la CUP després dels aldarulls per l'empresonament del raper Pablo Hasél.

Així, el pla contempla actualitzar el model de seguretat pública, "potenciant la transparència i l'eficiència, la rendició de comptes, la coordinació dels cossos, que sigui més pròxima i que garanteixi la no-discriminació", revisar en comissió parlamentària el model de seguretat pública, i aprovar un nou marc legislatiu del sistema de seguretat pública.

També aposta per incorporar "nous elements de prevenció i mediació com la principal estratègia per resoldre conflictes en les actuacions policials, que garanteixin la menor lesivitat possible", i actualitzar el sostre de la plantilla dels Mossos d'Esquadra fins als 22.000 agents a través d'una oferta d'ocupació pública anual de places del cos.

A més a més, promet assolir al final de la legislatura la xifra de 3.200 bombers funcionaris i 1.825 bombers voluntaris, i aprovar un pla de seguretat viària per reduir el 15% de les víctimes mortals a les carreteres el 2023.

Un altre dels apartats que inclou aquest primer eix del pla del Govern és l'acció exterior, en la qual l'executiu català vol aprovar un nou pla estratègic 2023-2026, consolidar i reforçar la xarxa de delegacions a l'estranger, maximitzar la captació de fons europeus, i promoure la vacunació del coronavirus de catalans que resideixen a països on encara no ho han pogut fer.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés