Publicat 30/4/2019 15:53:47 +02:00CET

El Govern aprova el pla de contingncia que desplega l'RGC i el retorn de pagues extra

La Generalitat aixecar 27 escoles i instituts per retirar 100 'barracons' en set anys
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

La consellera de la Presidncia i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat que ha aprovat aquest dimarts el pla de contingncia per afrontar la prrroga de Pressupostos, que inclou desplegar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i assegura retornar la part compromesa de la paga extra del 2013 als funcionaris de la Generalitat.

En roda de premsa després del Consell Executiu, ha dit que s'ha aprovat la segona part del pla, després que el 10 d'abril el Parlament n'aprovés la primera, que provea 813,9 milions d'euros per incorporar efectius docents i sanitaris, i millorar els salaris dels treballadors públics de la Generalitat, així com el retorn d'aquesta part de la paga extra del 2013.

La consellera ha explicat que la normativa aplicable en període de prrroga pressupostria impedeix dur a terme tots els projectes i iniciatives que recollia el projecte de Pressupostos del Govern que no es va arribar a presentar al Parlament per falta de suports.

Per aix, la segona part del pla d'acció consisteix en un pla d'actuació departamental per identificar i fer front als increments nets de despesa --excloent els de personal-- que s'han de cobrir durant l'exercici 2019.

FONTS D'INGRESSOS

Per cobrir les necessitats, el pla preveu mesures com identificar les fonts addicionals de finanament a través de canvis normatius en determinats impostos, "el d'hipoteques o l'impost a la banca", ha concretat la consellera, que no ha pogut especificar quin ser l'augment per departament.

Una altra de les fonts d'ingressos que el Govern contempla són els nous "ingressos estatals vinculats al principi de lleialtat institucional", per la qual cosa reclamaran al Govern central partides com la d'ajudes per a la dependncia o l'atenció a menors no acompanyats.

I una altra mesura que contempla el Govern per afrontar les despeses és la reassignació de partides pressupostries a través de transferncies entre departaments i del fons de contingncia i les seccions transversals.

A més, planteja la renegociació o recalendarització d'actuacions no prioritries per minimitzar el seu impacte durant l'exercici 2019.

En les properes setmanes, es duran a terme reunions de seguiment del pla amb els diferents departaments i, en parallel, es faran avaluacions peridiques pel que fa al compliment del dficit, deute i regla de despesa.

MESURES

Amb el pla de contingncia, el Govern preveu abordar el desplegament del tercer tram de l'RGC; el pla d'inversions de centres escolars "que permetr la reducció dels mduls"; el desplegament del grau 1 de dependncia i l'augment de beneficiaris; i la cobertura dels acords sindicals de les millores de les condicions de treball en l'Institut Catal de la Salut i en el Sistema Sanitari Catal.

També preveu l'inici d'actuacions per a la millora dels equipaments de prevenció i extinció d'incendis; el desplegament del Pla Nacional per a la Indústria; la cobertura de les "insuficincies de finanament a les universitats públiques"; el desplegament de la fibra ptica i una nova convocatria del Pla Únic d'Obra i Servei de Catalunya per al període 2019-2023.