Actualitzat 26/10/2021 14:10

El Govern aprova la modificació del decret d'energies renovables: "És el punt de partida"

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà
EUROPA PRESS

Prioritza el tràmit per a les instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5 MW de potència

BARCELONA, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha aprovat aquest dimarts la modificació del Decret Llei 16/2019, del 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables, que destaca per reclamar diàleg amb el territori, especialment en projectes d'energia renovable de més de 5 MW de potència.

Ho ha explicat en la roda de premsa després del Consell Executiu la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, acompanyada per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i després de presentar la setmana passada juntament amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el full de ruta del Govern cap a la transició energètica: "És el punt de partida".

La modificació del decret pretén donar prioritat a les instal·lacions petites i mitjanes i que tots els projectes d'energia eòlica i fotovoltaica es desenvolupin amb l'acord del territori.

En concret, prioritza el tràmit per a les instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5 MW de potència, i també exigeix als gestors de la xarxa de distribució que justifiquin la denegació de connexió a la xarxa de fins a 25 kV per a aquests projectes.

En els projectes de més de 5 MW caldrà acreditar l'acord o el compromís de disponibilitat del 50% dels terrenys privats sobre els quals es projecta la instal·lació i que s'ha presentat una oferta de participació local.

Aquesta oferta, segons el decret, consistirà a oferir la possibilitat de participar, com a mínim en un 20% de la propietat del projecte o del seu finançament, a les persones físiques i jurídiques, públiques o privades, situades al municipi i la comarca en el qual es pretén situar la instal·lació.

MÍNIM IMPACTE

El nou text, que el Parlament haurà de convalidar en el termini d'un mes, incorpora diferents mesures per "ordenar i equilibrar" la implantació d'energies renovables per minimitzar l'impacte social i territorial i facilitar l'autoconsum.

"El Govern no entén la transició com un simple canvi de recursos de fòssils a renovables, sinó com l'oportunitat per fer un model energètic propi i de país, per això el full de ruta dissenyat i la modificació d'aquest decret és tan sols el primer pas inclourà entre altres mesures", ha explicat Jordà.

Aquestes mesures són la creació d'una xarxa d'oficines comarcals de transició energètica, el pla territorial sectorial per a la implantació de les energies renovables, la llei de transició energètica i la creació d'una energètica pública.

AUTOCONSUM

Quant a l'autoconsum, el decret contempla que les instal·lacions d'autoconsum sense excedents no necessitaran autorització administrativa i es podran instal·lar presentant una declaració responsable.

També es reduirà la càrrega documental que les distribuïdores i comercialitzadores elèctriques requereixen per "garantir la compensació dels excedents d'instal·lacions d'autoconsum".

19 PROJECTES

La consellera ha explicat que "desencallarà" 19 projectes d'uns 5 MW que han sortit recentment o que aviat se'n signarà la resolució perquè surti a informació pública.

Aquests projectes situats a comarques com Alt Penedès, Anoia, Bages, Osona (Barcelona), Baix Camp, Conca de Barberà (Tarragona), Garrotxa, Selva (Girona), Pallars Jussà, Pla d'Urgell, Segrià, Solsonès, Garrigues (Lleida) i Tarragonès.

"No hi pot haver canvi energètic si no planifiquem la transició de les infraestructures energètiques, per aquest motiu neix la modificació d'aquest decret, una necessitat política de primer nivell i que ha estat una prioritat del Govern perquè és la porta cap a la pacificació territorial", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés