Publicat 24/02/2015 16:27

El Govern aprova el Codi Ètic de la policia per fomentar bones pràctiques en els Mossos

El portavoz del Govern, Francesc Homs
EUROPA PRESS

Demana garantir drets i llibertats, proprorcionalitat, i neutralitat política

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha aprovat aquest dimarts el Codi Ètic de la Policia de Catalunya, un instrument que no recull codi sancionador i que aspira a fomentar les bones pràctiques entre els agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local perquè les seves actuacions es basin en uns "mínims principis ètics i valors".

En roda de premsa després del Consell Executiu, el portaveu de l'Executiu català, Francesc Homs, ha exalçat la tasca que desenvolupen els agents de policia a Catalunya, i ha subratllat que l'aprovació d'aquest Codi Ètic s'emmarca també en part en el compromís del Govern que presideix Artur Mas amb la transparència.

El document, que ha estat elaborat per un Comitè d'Ètica format per experts i per representants de l'àmbit policial, parteix de tres principis: garantir els drets i les llibertats de totes les persones, actuar amb integritat, proporcionalitat, congruència i oportunitat, i "actuar amb absoluta neutralitat política i imparcialitat".

A més, incideix en els valors que han de complir aquests funcionaris públics destacant la "voluntat de servei" dels integrants del Cos i la transparència del mateix (exigida a totes les institucions públiques), que els policies catalans siguin pròxims als ciutadans, exemplars i professionals, i que tinguin sentit comú.

A més d'altres valors, com el de la temperància, la responsabilitat, el coratge i el coneixement es destaca que la missió dels agents envers els ciutadans ha de ser garantir-ne la seguretat, l'equitat i el respecte a les seves llibertats.

També insta els policies a utilitzar la mediació, el diàleg i qualsevol mitjà no violent fins a esgotar tots els recursos possibles i, quan s'hagi d'utilitzar la força, els recorda els principis de proporcionalitat, congruència i oportunitat, que refereix a la conveniència de l'ús d'aquesta força.

MEMBRES DEL COMITÈ

Els experts que formen el Comitè que presideix Francesc Torralba són: l'exfiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol; la catedràtica emèrita de filosofia moral i política de la UAB Victòria Camps; la catedràtica de Dret Penal i Criminologia de la Facultat de Dret de ESADE i exrectora de la URL Esther Giménez-Salines, i el doctor en filosofia i ciències de l'educació de la UB Àngel Castiñeira.

De l'àmbit policial formen part del comitè la comissaria cap de la Regió Metropolitana Sud, Cristina Manresa; el cap de la Regió Policial de Ponent, l'intendent Josep Lluís Rossell; l'inspector Jordi Dalmau, el cap de la Policia Local d'Igualada (Barcelona), Jordi Salmases, i el membre de la Policia Local de Vilassar (Barcelona) Lluís López.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés