Publicat 26/10/2021 13:52CET

El Govern aprova un codi ètic que fixa els principis per a l'acció dels servidors públics

BARCELONA, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat aquest dimarts que l'executiu català ha aprovat un codi ètic que fixa els principis i els valors que han de guiar i orientar l'actuació dels servidors públics.

En la conferència de premsa posterior al Consell Executiu, ha defensat que aquesta mesura vol "contribuir a impulsar la millora de la qualitat democràtica i la recuperació de la confiança de la ciutadania en les institucions", i ha apuntat que s'adreça a tots els membres del Govern, alts càrrecs de la Generalitat, personal directiu i treballadors de l'Administració catalana i de les entitats del sector públic.

La iniciativa pretén ser un "marc ètic general i transversal", ja que estableix principis i valors però no mesures concretes, i el Govern preveu elaborar un pla d'acció per desenvolupar-lo en un termini de sis mesos i entregar-lo al Parlament.

Així, aquest codi ètic es divideix en quatre parts, que tracten diferents tipus de valors: en primer lloc, els "inherents al servei públic", com la responsabilitat cap al bé comú, la centralitat de les persones i l'objectivitat i imparcialitat, i els valors relacionats amb l'actuació dels serveis públics, com la vocació de servei, la professionalitat i la confiança pública.

També s'inclouen els valors "vinculats a les dimensions relacionals dels servidors públics", que tenen a veure amb el tracte amb les persones, les relacions amb responsables polítics, amb els grups d'interès i amb els mitjans de comunicació, i finalment, els valors de les organitzacions responsables del servei públic, que fixen què cal tenir en compte per construir bones cultures organitzatives.

A més a més, ha estat preguntada sobre la proposta de reforma del Reglament del Parlament que inclou suspendre el punt 25.4, que estableix la suspensió d'un diputat quan se li obre un judici oral per una causa relacionada amb la corrupció, modificació que podria beneficiar la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, en el seu litigi per les presumptes irregularitats quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

No obstant això, Plaja no s'ha volgut pronunciar sobre aquesta qüestió i ha afirmat que el codi ètic no detalla aquests assumptes, sinó que estableix un marc general de valors i principis ètics.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés