El Govern andorrà prorrogarà la prohibició de pujar els lloguers per damunt de l'IPC

Publicat 28/8/2019 17:08:57CET
El ministre Jordi Gallardo en una atenció als mitjans
EUROPA PRESS

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 28 ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern andorrà considera "bona, immediata i efectista" la mesura de limitar a l'IPC els possibles augments en els preus de lloguers dels habitatges, segons ha manifestat en roda de premsa aquest dimarts el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

El ministre considera que, per solucionar el problema de l'habitatge, el Govern no es pot limitar a aquesta actuació, però sí que "és una acció que ajuda a curt termini".

Gallardo ha exposat que no es pot esperar només al fet que l'oferta i la demanda s'acabin regulant i que cal donar una resposta a la problemàtica del preu dels lloguers, i aplicar mesures que ajudin a reduir l'impacte del lloguer en el pressupost familiar.

Ha afegit que per poder prendre decisions cal tenir informació, perquè "si no, no es pot saber si la decisió és la correcta, si tindrà l'impacte que es busca o si és realment la necessària", ha explicat el titular de Presidència, Economia i Empresa.

Així, esperen disposar en els "propers mesos" d'un estudi que determini el preu del metre quadrat de lloguer, en el qual estan treballant l'Associació de Gestors i Agents Immobiliaris (Agia) i el departament d'Estadística del Govern.

Aquesta informació "necessària i d'interès per a tots" serà una eina que contribuirà a ajustar les polítiques sobre habitatge.

601 EUROS DE MITJANA

Gallardo ha convocat la premsa per aclarir els resultats de l'enquesta de pressupostos familiars de l'any 2018, que determina que les famílies van destinar una mitjana de 601 euros al lloguer.

El ministre ha deixat clar que no és el mateix el que es destina de mitjana al lloguer que el preu de mercat mitjà, i que entre les famílies que participen en l'enquesta de pressupostos familiars n'hi ha que tenen un contracte antic i d'altres amb contracte més recent.

Segons Gallardo, la dada rellevant és que el pes de l'habitatge va augmentant en l'economia familiar, i ha valorat el resultat de l'enquesta com un reflex del moment econòmic: "Hi ha un esforç important de les famílies en conceptes com el de l'habitatge, que és una realitat palpable".

Finalment, s'ha adreçat als candidats que es presenten en la contesa electoral, i ha dit: "Espero que ho facin millor que jo", cosa que ha causat aplaudiments a la sala.