Actualitzat 22/10/2015 16:33

Govern i ajuntaments tindran prioritat per comprar pisos procedents de desnonaments

El conseller de Territorio y Sostenibilidad, Santi Vila
EUROPA PRESS

Ho faran en 72 municipis amb demanda d'habitatge acreditada i risc d'exclusió

BARCELONA, 10 març (EUROPA PRESS) -

El Govern i els ajuntaments tindran fins al 2021 dret a tempteig i retracte en les operacions de venda de tots els pisos procedents d'execucions hipotecàries o dacions en pagament fetes amb posterioritat a l'abril del 2008 en els 72 municipis catalans on hi ha demanda acreditada i un risc elevat d'exclusió social.

Així ho estableix un decret llei sobre mesures "extraordinàries i urgents" en el sector de l'habitatge, segons ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila.

El decret, que entrarà en vigor "de manera immediata", també estableix que la Generalitat i els ens locals podran obligar les entitats financeres a la cessió temporal i forçosa dels seus habitatges per rehabilitar-los de manera subsidiària i destinar-los a famílies en risc d'exclusió.

Vila ha explicat que aquestes mesures s'adopten davant de la venda de grans paquets de títols hipotecaris i d'habitatges procedents d'execucions hipotecàries i on viuen situacions de vulnerabilitat.

Segons el conseller, no és el mateix que la propietat estigui en mans de grans fons que en les entitats financeres, els qui "han procurat minimitzar l'impacte social tal com han pogut" dels impagats hipotecaris.

Altres mesures del decret passen per obligar a executar obres de rehabilitació dels habitatges buits que procedeixen d'execucions hipotecàries o de dacions en pagament, i en cas contrari, podran ser sancionats per haver comès una infracció greu.

A més, si l'habitatge està situat en una de les 72 localitats amb demanda i risc d'exclusió, l'administració podrà exigir la seva cessió temporal, perquè faci les obres de manera subsidiària i destinar-les a famílies en risc d'exclusió durant un termini de 10 anys.

Les famílies que hagin estat objecte d'una execució hipotecària i que segueixin vivint en aquest pis amb un lloguer social tindran la consideració de col·lectiu prioritari, amb la finalitat de garantir la seva permanència en l'habitatge i que existeixi el risc d'un possible doble desnonament.

També es crearà un registre administratiu d'habitatges buits que siguin propietat d'entitats financeres i de persones jurídiques, que tindran un termini de tres mesos per inscriure's.

Els pisos buits que són de persones físiques hauran de fer-ho quan s'aprovi el reglament que reguli el funcionament del registre.

14.230 EXECUCIONS HIPOTECÀRIES

Vila també ha fet balanç de la informació que té el Govern sobre les execucions hipotecàries de l'any passat, un total de 14.230, de les quals 10.635 van ser d'habitatges propietat de persones físiques i 3.595, de jurídiques.

Del total de pisos procedents d'una execució hipotecària, la gran majoria eren pisos usats (14.878) i únicament 1.352 eren nous.

Pel que fa als programes socials que hi ha per a afectats, durant el 2014 es van beneficiar d'ells 32.363 famílies, un 25% més que l'any anterior, i a més, hi ha 25.000 famílies que viuen a habitatges procedents del parc públic de la Generalitat o de les borses de lloguer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés