Publicat 10/8/2020 18:16:22 +02:00CET

Govern, administració local i empreses creen un pla sanitari per a la recollida de la poma

Hospital de campanya per atendre a malalts de coronavirus al costat de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Catalunya (Espanya), a 6 de juliol de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

S'habiliten tres espais per als temporers que no tinguin on aïllar-se

GIRONA, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern, els consells comarcals de l'Alt Empordà i el Baix Empordà (Girona) i les empreses i cooperatives del sector de la poma han creat un pla per a l'atenció sanitària dels temporers durant la campanya de recollida a Girona, en el marc de l'emergència sanitària provocada pel Covid-19.

En un comunicat, la Generalitat ha informat que el pla estableix espais i circuits que s'habilitaran en cas de contagi de coronavirus i preveu mesures preventives per evitar-los per part dels empresaris i els treballadors, com una zona de treball delimitada i l'ús individual de manera prioritària de les eines.

Es recomana organitzar als treballadors en grups estancs, que tindran un responsable que serà l'encarregat de vetllar pel compliment de les normes, identificar els membres que els integren i engegar els circuits d'actuació en cas de contagi.

També s'insta a prendre la temperatura a tots els treballadors, almenys al començar i al finalitzar la jornada; utilitzar mascaretes i guants sempre que es pugui, i habilitar gels hidroalcohòlics i fonts de rentat.

A la campanya de recollida de la poma, que comença aquest dilluns i s'allargarà fins al 15 de novembre, es preveu que treballin entre 2.500 i 3.000 temporers, dels quals el 40% està en el sector de forma fixa i es contracten uns 1.700 per a aquesta temporada.

ESPAIS PER AÏLLAR-SE

El pla, que s'ha elaborat conjuntament amb els equips d'atenció primària de la zona, ha habilitat tres dispositius per atendre als temporers que no tinguin on aïllar-se en cas de contagi o contacte amb malalts.

Un hostal a Viladamat, per a un màxim de 58 persones pendents de resultats de PCR; una casa de colònies a Pontós, amb capacitat de fins el 30 persones que siguin contactes estrets de positius però amb PCR negativa, i una casa de colònies a Cabanes, amb 20 places per a malalts de Covid-19 asintomáticos o amb simptomatologia lleu.

Els tres espais estan gestionats per la Creu Roja, a través d'un conveni amb la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

A aquests tres espais se suma un quart, l'Espai Orpea, a Girona, amb 74 habitacions amb 147 llits, per als pacients que presentin símptomes que requereixen poca intervenció sanitària.

L'Espai Orpea, que es va obrir a l'inici de la pandèmia, està gestionat per Sumar, empresa de la Diputació de Girona, i l'atenció sanitària està en mans de l'equip d'atenció primària de Ca Gibert del Pla.

CIRCUITS A SEGUIR

El pla per a la campanya de recollida de la poma defineix el circuit a seguir quan es detecti un cas sospitós de Covid-19 entre els treballadors.

Quan un treballador present símptomes compatibles amb la malaltia, si es tracta d'un empleat fix amb residència estable, haurà d'anar al seu centre d'atenció primària (CAP) de referència, on valoraran els símptomes i, si és necessari, li faran un test PCR.

Si es tracta d'un temporer, l'empresa es posarà en contacte amb el responsable dels temporers al CAP de referència de la plantació en la qual treballa.

Posteriorment, es traslladarà el possible cas al CAP, on se li farà una visita mèdica i, si es confirma la sospita, se li realitzarà una prova PCR.

A partir d'aquest moment, el temporer haurà de realitzar l'aïllament que li indiqui el professional sanitari, ja sigui al seu domicili --si és òptim-- o en algun dels espais habilitats.

En cas que es confirmin casos positius, es farà una PCR als contactes estrets i s'aïllaran durant 14 dies, o bé a les seves cases o en algun dels espais previstos pel Govern.