Actualitzat 27/08/2019 15:42

El Govern acorda portar l'Estat als tribunals pel finançament pendent del 2019

- EUROPA PRESS

S'ha posat en contacte amb altres comunitats que també ho faran però no de manera conjunta

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimarts que engegarà els tràmits legals per portar l'Estat davant dels tribunals per no haver transferit els ingressos pendents del 2019.

En la roda de premsa després del Consell Executiu, la consellera ha rebutjat l'argument legal de l'Executiu central per no fer efectiu el pagament --que és un govern en funcions-- perquè "és una acció administrativa ordinària i és legalment exigible a un govern en funcions".

"Una vegada més, el Govern de l'Estat projecta els seus problemes interns en la resta d'administracions", ha retret, i ha afirmat que altres comunitats autònomes han seguit l'exemple de Catalunya i estudien emprendre mesures legals.

En resposta als periodistes, ha explicat que el Govern no preveu fer una acció legal conjunta amb les altres, però ha revelat que sí que hi ha hagut "comunicació" entre les comunitats afectades i que des de Castella i Lleó i des de Galícia se'ls ha explicat que també preveuen optar per la via legal.

El Govern xifra el deute que reclama a l'Estat en 1.317 milions, una quantitat que procedeix de la millor recaptació del 2019 --874 milions--, però també d'una part de l'IVA del 2017 que "s'havia de liquidar aquest any", que ascendeix a 443 milions.

Preguntada per l'informe de l'Advocacia de l'Estat que esgrimeix el Govern espanyol per no fer efectius els avançaments, ha explicat que no se'ls ha "facilitat", que sap que el grup del PP al Congrés l'ha demanat i que els diputats d'ERC i JxCat a la Cambra baixa també ho han fet.

EL CONTENCIÓS

Budó ha relatat que el pas que fa aquest dimarts el Govern amb l'aprovació d'emprendre mesures legals, era un pas previ "necessari" per poder presentar el contenciós administratiu contra l'Estat.

La consellera ha explicat que ja hi ha un informe de l'assessoria jurídica de la Generalitat que posa de manifest els punts legals en què es basarà el contenciós administratiu que presentaran "en els propers dies" i que refuta, segons la consellera, l'al·legació del Govern en funcions de Pedro Sánchez.

Així, el contenciós es basarà en què "en cap cas els avançaments poden ser considerats partides de despesa de l'administració general de l'Estat afectades per la situació de pròrroga pressupostària".

L'Executiu català entén que es tracta d'ingressos de les comunitats autònomes i la titularitat d'aquests deriva d'unes normes amb caràcter de llei aprovades per les comissions bilaterals.

El contenciós es basarà també en què els avançaments es constitueixen sobre la base dels principis de garantia de suficiència financera per atendre al compliment de les obligacions que es volen prestar "imperativament" a les comunitats autònomes.

"Per aquest motiu, els avançaments no tenen constatació pressupostària als pressupostos generals de l'Estat (PGE), i per tant s'entenen com un acte administratiu", ha puntualitzat Budó.

Ha recordat que, malgrat que no es van aprovar els PGE, sí que es va fer l'elaboració del projecte de llei dels PGE, que és on es fa l'estimació d'aquests avançaments.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés