Actualitzat 9/7/2019 14:18:05 +00:00 CET

Gorka Knörr serà el nou delegat del Govern a Madrid

EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

El Govern català ha nomenat aquest dimarts Gorka Knörr nou delegat de la Generalitat a Madrid, un càrrec vacant des que Ferran Mascarell es va presentar en les eleccions municipals de Barcelona amb JxCat.

En roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha elogiat la llarga trajectòria i experiència institucional de Knörr: "És una persona idònia per desenvolupar aquesta tasca".

Encara que va néixer a Tarragona el 1950, va desenvolupar gran part de la seva trajectòria vital i política al País Basc, i ha estat vinculat al món de la comunicació, l'ensenyament, la cultura i a l'àmbit empresarial, tant privat com institucional.

Durant la seva trajectòria política, va concórrer en les eleccions europees del 1999 com a segon en la llista del PNB-Eusko Alkartasuna, i després de ser elegit eurodiputat, va passar a formar part del Grup Verds/Aliança Lliure Europea, del qual va ser vicepresident.

Des del 1999 al 2003 va ser secretari general d'Eusko Alkartasuna, i el juny del 2001 va renunciar al seu escó al Parlament Europeu per recollir l'acta de diputat al Parlament d'Euskadi, del qual va ser vicepresident primer fins acabar la legislatura --maig del 2005--.

Un any després, Knörr va abandonar la militància d'Eusko Alkartasuna, i el 2008 el Tribunal Suprem, presidit pel jutge Manuel Marchena, el va condemnar per desobediència per negar-se a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak, i li va imposar una multa i una inhabilitació d'un any per ocupar càrrecs públics.

Defensor del procés sobiranista català, en les últimes eleccions europees es va presentar en el lloc número cinc de la llista de JxCat, la candidatura encapçalada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que va aconseguir dos escons.

Cantant professional entre el 1971 i el 1983, es continua dedicant a la música i oferint recitals, generalment de caràcter benèfic, i el 2012 va publicar un recopilatori de les seves cançons més conegudes.