Publicat 10/9/2020 12:02:18 +02:00CET

González Laya: "El rei emèrit va sortir d'Espanya com un ciutadà privat, sense suport del Ministeri"

La ministra d'Afers Exteriors i Cooperació, Arancha González Laya. Madrid (Espanya), 22 de juliol del 2020.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El Govern central "no té cap influència" en el procediment d'immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

BARCELONA, 10 set. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha assegurat que el rei emèrit, Joan Carles I, "va sortir d'Espanya i es va instal·lar als Emirats Àrabs Units temporalment, com un ciutadà privat, sense suport del Ministeri d'Afers Exteriors".

"No crec que hagi fugit ningú. Se n'ha anat i instal·lat als Emirats. Està a disposició de les autoritats del país", ha assegurat la ministra en una entrevista aquest dijous a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press.

González Laya ha sostingut que "no l'amoïna excessivament aquesta qüestió per a la imatge d'Espanya" i ha concretat que els seus col·legues europeus no li han preguntat sobre la sortida del rei emèrit.

Sobre la immunitat de l'expresident de la Generalitat i eurodiputat, Carles Puigdemont, i dels exconsellers i també eurodiputats, Toni Comín i Clara Ponsatí, la ministra ha explicat que hi ha un procediment obert al Parlament Europeu "perquè es vehiculi la petició d'un tribunal espanyol", i ha subratllat que el Govern espanyol no té cap influència en aquest procediment, que votaran les famílies polítiques de l'Eurocambra.

Ha afegit que les relacions entre Bèlgica i Espanya són fluïdes, perquè diferencien entre les relacions polítiques i les judicials, tot i que considera que "seria útil més diàleg entre els òrgans judicials" de tots dos països.

FONS EUROPEUS

La ministra ha afirmat que els fons europeus es destinaran a un pla de recuperació que "no es basa en l'austeritat", sinó en la transformació de l'economia en quatre pilars: la descarbonització econòmica, digitalitzar l'economia, acabar amb discriminació entre homes i dones, i la inclusió social.

Sobre la possibilitat d'un Brexit sense acord, ha lamentat que seria nociu per als interessos de les empreses i els ciutadans: "Em sembla una irresponsabilitat jugar amb la seguretat d'empreses i ciutadans".

També ha apostat per reformar el sistema de migració europeu amb criteris d'humanitat i solidaritat entre estats, ha criticat que els estats frontera hagin d'assumir tota la responsabilitat migratòria i ha demanat "una mica més de solidaritat, de comprensió i fer espatlla" amb la resta de països.

Contador