Publicat 16/6/2020 19:20:04 +02:00CET

González Laya recorda a la Generalitat que Catalunya gestiona la seva sanitat des de 1981

La ministra d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya.
Pool

   Afirma a la BBC que Sánchez està disposat a reprendre la taula de diàleg

   MADRID, 16 juny (EUROPA PRESS) -

   La ministra d'Afers exteriors, UE i Cooperació, ha respost aquest dimarts a les paraules de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, defensant que una Catalunya independent hauria gestionat millor la pandèmia, afirmant que la Generalitat gestiona la seva pròpia sanitat des de 1981.

   "És un comentari molt interessant", ha dit en la BBC quan l'entrevistador li ha plantejat les paraules de Budó, abans d'afirmar que la competència sanitària està transferida i que això "simplement no és veritat".

   Segons ha dit, Catalunya ha estat gestionant el seu sistema de salut, ha pogut comprar els seus propis productes i medicaments i organitzar els hospitals de la millor forma possible "i, quan no van poder fer-ho, el Govern espanyol, incloent l'Exèrcit, han estat a Catalunya per recolzar-los".

   González Laya ha explicat que a Espanya la sanitat està descentralitzada i que "això no ha canviat amb la pandèmia", sinó que el que es va fer va ser "assegurar que el Ministeri de Sanitat podia coordinar millor les accions de les diferents regions", que "han estat sempre lliures per gestionar el Covid de la millor manera possible".

"A ESPANYA NO HI HA PRESOS POLÍTICS"

   Preguntada per la represa de les negociacions amb la Generalitat i si és possible que el Govern central faci algun moviment per deixar en llibertat els presos condemnats per el 1-O, la ministra ha remarcat que a Espanya la Justícia és independent i l'Executiu "no diu als jutges el que han de fer". També ha insistit que "a Espanya no hi ha presos polítics", perquè és "una democràcia madura".

   En tot cas, ha assenyalat que, si bé ja s'havia començat un diàleg entre el Govern i la Generalitat, "el Covid ha canviat l'ordre de les prioritats i el que era una prioritat al febrer no ho era tant al març" perquè la "prioritat nacional" com a tot el món, va passar a ser la lluita contra el virus.

   No obstant això, ha assenyalat que el president del Govern, Pedro Sánchez, ja ha mostrat disposició a reprendre el diàleg amb la Generalitat per avançar "en els assumptes que hagin de discutir-se" i de la mateixa manera que abans de la pandèmia, "amb calma, oberta i democràticament".

Contador