Publicat 18/07/2021 11:24CET

Gómez (CCJCC) demana auditar la gestió dels fons europeus: "Estem en millors condicions"

El president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), Antoni Gómez.
CCJCC

Assegura que l'estructura del funcionariat públic "no és adequada" per a una activitat d'aquesta naturalesa

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), Antoni Gómez, ha reclamat que el col·lectiu de censors jurats de comptes sigui qui auditi i controli l'aplicació dels fons europeus: "Estem en millors condicions" que l'administració.

En una entrevista d'Europa Press, Gómez ha defensat que l'estructura del funcionariat públic "no és adequada" per a una activitat d'aquesta naturalesa.

Gómez considera que el seu col·lectiu pot assumir més personal sabent que la rotació natural de les signatures després els permetrà alleugerir les estructures, cosa que veu incompatible amb l'àmbit públic.

A més, ha assenyalat que els auditors, en treballar per a diferents sectors, tenen una determinada experiència i que en l'àmbit del sector públic és molt més difícil tenir aquesta mobilitat: "Per tant, entenem que no seria eficient".

CONFIANÇA I TRANSPARÈNCIA

"La societat encara no té consciència, però on s'hauria de regular adequadament, aquest model, és en l'administració pública" amb l'objectiu de mantenir la confiança i no crear suspicàcies amb l'opinió pública.

També ha manifestat que els preocupa que hi pugui haver una situació de falta de transparència o de confiança de què fan les organitzacions.

"Ens preocupa que amb la quantitat molt significativa de fons i projectes hi hagi una situació en què falti no només el control, sinó especialment la transparència i aquesta confiança", ha afegit.

"Per tant, seria molt important que s'asseguri que hi haurà mecanismes efectius de control precisament perquè aquestes sospites que hi puguin haver en el moment, desapareixin", ha afegit.

SINDICATURA DE COMPTES

Ha sostingut que seria un error pensar que aquesta tasca d'auditoria ja ho farà en el cas de Catalunya la Sindicatura de Comptes perquè, ha advertit, no té recursos i s'està parlant d'una "feina molt significativa i molt puntual".

"Els fons europeus diuen que s'ha de revisar la seva aplicació però no diuen com. L'autoritat última serà l'administració pública, la Sindicatura de Comptes o semblants; però, clar, el que diem és 'alerta", ha assenyalat.

Sobre aquest organisme, Gómez ha advertit que revisa un ajuntament a l'any com a molt i ho fa quatre o cinc anys més tard: "Això és eficient? Doncs no, segurament si hi ha alguna cosa a millorar de l'equip de govern en qüestió, ja no hi és".

També ha puntualitzat que la funció de l'auditoria és la prevenció i, en segon terme, la millora; no tant de trobar problemes.

"El mateix passa amb tots els elements d'auditoria. En el cas dels fons europeus, el primer terme és prevenció i, per tant, saber que després algú més s'ho mirarà i segur que s'ho mirarà amb ulls crítics", ha afegit.

També ha defensat que, com són plans plurianuals i d'aplicació de despesa durant més d'un any, l'important és que, si s'ha fet alguna cosa, es pugui rectificar, motiu pel qual veu bé revisions anul·lis per ser a temps de correccions si són necessàries.

COL·LABORACIÓ PÚBLICOPRIVADA

"Nosaltres no volem el protagonisme, ja ens va bé seguir pautes que ens marqui qui sigui. El que pensem és que per diverses circumstàncies estem en millors condicions d'assumir aquest control que altres òrgans per si mateixos internament", ha afegit.

Gómez considera que la solució és imitar el que han fet altres països, com el Regne Unit i Portugal: des de l'equivalent a la Sindicatura es marquen les pautes, que controla i dirigeix, però el treball de camp i execució està orientada al sector privat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés