Actualitzat 14/05/2021 12:40 CET

Goirigolzarri (CaixaBank), "convençut" que s'arribarà a acords amb els sindicats

Archivo - Arxiu - El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri.
Jorge Gil - Europa Press - Archivo

Assegura que la situació causa incertesa a persones de l'equip: "N'hem de delimitar el temps"

BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha declarat que està "convençut" que s'arribarà a acords amb els sindicats en el procés de reestructuració de l'entitat, pel qual preveu un expedient de regulació d'ocupació que suposarà acomiadar 7.791 treballadors.

Ho ha dit aquest divendres durant la Junta General Ordinària d'Accionistes 2021 de CaixaBank, la primera com a grup consolidat després de la fusió amb Bankia, i en la qual es vota el dividend amb càrrec a 2020 i la nova política de retribucions del banc.

"Soc conscient que són moments delicats i que aquesta situació causa incertesa a persones del nostre equip, per la qual cosa n'hem de delimitar el temps", ha afegit Goirigolzarri, que ha valorat la fortalesa de l'equip de CaixaBank.

Una fortalesa que el directiu ha atribuït en gran part al resultat de l'exercici anterior, que malgrat ser un any de "gran complexitat", les dades de l'entitat mostren, segons ell, una gran fortalesa comercial amb creixement de volums i quotes de mercat, una gran robustesa de balanç i una rendibilitat que s'ajusta a l'entorn.

En aquest sentit, Goirigolzarri ha destacat que la fusió amb Bankia del 2020 és la seva "resposta estratègica als enormes desafiaments que enfronten com a sector" i que els dona un extraordinari punt de partida.

REPTES

Ha assenyalat que la crisi derivada de la pandèmia ha estat un accelerador de l'"enorme transformació" que té lloc en el seu entorn competitiu i que el primer gran desafiament té a veure amb l'entorn de tipus d'interès negatius.

"Entorn al qual ja ens enfrontem des de fa més de cinc anys, però que la reacció de la política monetària a la crisi de la pandèmia els ha empès a nivells negatius que no havien vist mai", ha afegit.

Ha dit que és evident que aquesta situació es perllongarà durant un llarg període de temps: "El mercat descompta que no veurem l'Euribor a 12 mesos en terreny positiu fins l'octubre del 2024".

CANVI ESTRUCTURAL

Goirigolzarri ha dit que aquesta situació s'ha deixat de considerar conjuntural i s'ha d'assumir com un "canvi estructural" en el negoci, que a més els obliga a repensar el model tradicional, perquè determinades activitats deixen de ser rendibles.

També ha apuntat que el sector s'enfronta a una "autèntica revolució tecnològica" que afecta tots els elements de la cadena de valor del negoci, i que exigeix una profunda reconfiguració del seu core bancari i una migració des de magatzems de dades tradicionals en el núvol, en les seves paraules.

"I en aquesta evolució tenim grans competidors que, o parteixen des de fora del sector financer amb una potència i capacitat extraordinària, o ho fan des de l'activitat bancària exnovo, sense els 'legacies' que tenim els bancs tradicionals", ha afegit.

NIVELLS REGULATORIS

Ha advertit que hi ha una "enorme competència", tant des del punt de vista del finançament, pel creixement de competidors no bancaris, la qual cosa s'anomena 'shadow banking', com pel creixement de competència al món de la banca retail.

Ha apuntat que la massa crítica que els dona la fusió els permetrà liderar aquests canvis, tot i que ha alertat que suposen una caiguda de les barreres d'entrada que permet competir a les grans tecnologies i també als nous entrants.

"Jo sempre he cregut en la competència, perquè crec que és bona per als clients i també per als bancs, perquè ens obliga muscular-nos. Però també he cregut sempre que establir diferents nivells regulatoris genera uns arbitratges que, com vam veure en la crisi anterior, pot desestabilitzar el sistema", ha afegit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés