Publicat 12/01/2015 13:46

De Gispert erigeix la Llei de transparència com a instrument per als defensors locals

R.Llorente. J.Giné, N. De Gispert, M.Buch y X.Amor
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha erigit aquest dilluns la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, aprovada el 18 de desembre per la Cambra catalana, com a instrument útil per als ciutadans i també per als defensors del poble.

"És una llei que supera la de l'Estat, molt més atrevida i que obre les portes de l'administració a tots els ciutadans, arribant fins a l'últim municipi de Catalunya", ha destacat De Gispert a la presentació de la 'VI Recopilació d'informes dels Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya 2013'.

Han acompanyat De Gispert el president del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, Josep Giné; el de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i el de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor.

Buch ha carregat contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) estatal perquè "fa mal als ciutadans, que quedaran desatesos i lluny dels seus serveis al caminar cap a la privatització".

En el mateix sentit s'ha expressat Amor, i per aquesta raó ha defensat que la llei catalana de governs locals hauria de ser una realitat com més aviat millor: "Ja hauríem de tenir la llei de governs locals, que hauria d'anar acompanyada d'una llei de finançament local per garantir la prestació de serveis que necessiten els ciutadans".

Tots dos han coincidit en la figura dels síndics locals com a persones imprescindibles per tractar de prop els petits problemes dels ciutadans a partir de la mediació, l'acompanyament i l'assessorament.

El Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, que compleix aquest any el seu 25 aniversari, és una associació privada sense ànim de lucre que acull actualment 42 defensors, de manera que el 4,3% dels municipis catalans té un síndic local, si bé i a causa de la dimensió de les ciutats s'atén a més del 52% dels catalans, al voltant de quatre milions de persones.

El 2013, els síndics locals van recollir 16.570 actuacions, de les quals 13.642 van ser consultes, 2.737 queixes --el 90,6% admeses a tràmit-- i 139 actuacions d'ofici, i de les recomanacions emeses, el 82% acceptades totalment o parcial.

FALTA DE RECURSOS

De la recopilació s'extreu que "els recursos municipals són insuficients per atendre i respondre a les necessitats de la ciutadania, i que també aquesta situació de crisi ha posat de manifest que la fiscalitat municipal ha entrat en contradicció", ja que el desequilibri de les taxes de les ordenances, en els valors teòrics del cadastre en relació amb el valor real dels habitatges o la mateixa gestió de les plusvàlues quan es produeix una execució hipotecària o dació en pagament són temes encara no resolts actualment per les administracions locals.

Giné s'ha mostrat preocupat per la crisi, "que afecta els drets socials, degradant la qualitat de vida per la qual s'ha lluitat tants anys, fent els pobres més pobres i els rics més rics".

Així, ha lamentat que un de cada tres nens no disposi dels recursos mínims per al seu creixement, i que els jubilats no vegin incrementar la seva pensió, moltes vegades l'únic aliment de famílies senceres amb tots els seus membres a l'atur.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés