Publicat 25/02/2015 18:32

De Gispert afirma que la decisió del TC és un "cop de porta" al dret a decidir

Núria de Gispert, pta.Del Parlament
EUROPA PRESS

Diu que la sentència reforça el caràcter "plebiscitari" del 27S

BARCELONA, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha lamentat profundament aquest dimecres la decisió del Tribunal Constitucional (TC) sobre la llei de consultes i la convocatòria del 9N, que interpreta com un "cop de porta" al dret a decidir dels catalans sobre el seu futur polític.

En roda de premsa des de la Cambra, ha exposat que la sentència és un atac a la part nuclear de la llei, i ha sentenciat que reforça el caràcter "plebiscitari" de les eleccions del 27 de setembre, quan --ha dit-- els catalans hauran de decidir si volen un model d'Estat diferent.

"No comparteixo la sentència, tot i que l'acato perquè no tenim més remei", ha reflexionat la presidenta, i ha afegit que al 9N van votar 2,3 milions de catalans, cosa que no pot ignorar el Govern espanyol, que és qui va presentar el recurs contra el procés participatiu.

"El 9N va existir i va ser una demostració cívica i democràtica. Quan 2,3 milions de persones, tot i totes les dificultats, participen en un procés no se les pot menysprear", i ha recordat que la llei de consultes es va aprovar amb gairebé el 80% de vots del Parlament.

Sobre el 27S, ha recordat que el president de la Generalitat ja ha explicat que no seran unes eleccions normals, i ha opinat que seran uns comicis en els quals, a banda de votar un projecte polític, s'haurà de votar "quin ha de ser el futur de Catalunya".

Núria de Gispert ha exposat que aquestes eleccions s'han convocat sota la "legalitat vigent", per la qual cosa no ha volgut valorar un eventual recurs de l'Estat contra el fet que Mas vulgui donar-los caràcter plebiscitari.

COM L'ESTATUT

La presidenta de la Cambra argumenta que, tot i que la sentència del TC només resolgui sobre dos articles de la llei, "anul·la la part més important d'una norma que tenia com a objectiu assegurar que els ciutadans poguessin expressar la seva opinió".

Ha considerat la decisió de l'Alt Tribunal com un "nou cop" al desenvolupament de l'Estatut, i ha criticat que, després de l'aprovació de la norma catalana el 2006, els successius governs espanyols han treballat per laminar les competències de la Generalitat.

De Gispert ha comparat la sentència del TC sobre l'Estatut amb la que emet ara sobre la llei de consultes i el 9N: "Llavors es va dir que aparentment només tocava uns quants preceptes, però va tocar l'ànima de l'Estatut".

La reunió ordinària de la Mesa del Parlament de dimarts abordarà la sentència del Constitucional i, "amb un estudi més curós" de la decisió de l'Alt Tribunal, valorarà si es pot fer alguna cosa més sobre aquesta qüestió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés