Actualitzat 22/09/2021 11:32

Giró va demanar no ser a la taula perquè considera que com a conseller s'ha de centrar en la seva àrea

Archivo - Arxiu - El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Avisa que cap negociació pot avançar si no "es preserva" el català, també en l'audiovisual

BARCELONA, 22 set. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha explicat aquest dimarts que va demanar no formar part de la delegació de Junts per a la taula del diàleg entre la Generalitat i el Govern central, perquè considera que com a conseller s'ha de centrar en el seu departament i deixar la negociació en mans d'altres.

"Una cosa és governar. Governar el país és el que ara ens ha tocat fer als consellers i conselleres, governar cadascuna de les àrees, totes elles amb moltes dificultats que hem de resoldre per tirar endavant el país. I una altra és una negociació política. Hi ha d'haver gent que s'hi dediqui explícitament", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press.

Segons ell, tots els consellers fan costat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la taula i desitgen tot l'"èxit" a l'espai, malgrat les diferències que hi va haver dins el Govern arran de la delegació que va proposar Junts --amb persones alienes a l'executiu--.

"Junts se sent vinculada a la taula de diàleg des del punt de vista que nosaltres no hi vam votar en contra, ens vam abstenir. Nosaltres el que no podíem era canviar la proposta de noms, perquè era igual de legítima la nostra proposta que una altra, per no entrar en els precedents del 2020", ha afegit.

LLEI DE L'AUDIOVISUAL

Sobre el projecte de la llei estatal de l'audiovisual, ha lamentat que no protegeixi la producció en català, a parer seu, i que hi ha un risc "real" de desaparició de la llengua en sèries i pel·lícules, quan en les noves plataformes predomina la comunicació en altres idiomes.

Ha sostingut que el fet de fixar en un 5% la quota d'ingressos que s'han de dedicar a la producció nacional --com preveu l'esborrany del Govern central-- és "una manera d'atreure" les plataformes cap a Madrid amb l'objectiu de crear-hi un hub audiovisual.

Creu que aquest 5% s'hauria d'elevar fins a un 10%, de manera que un 5% es pugui dedicar a les llengües cooficials: "El que li puc garantir és que la llengua i la cultura són un pilar fonamental al qual no podem renunciar en cap de les taules".

I ha avisat al Govern central que no es podrà "avançar en cap de les negociacions si no es preserva una cosa tan fonamental per al país com l'idioma i la seva cultura", en referència al català.

AEROPORT DE BARCELONA

Sobre el projecte d'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-el Prat --ara suspès--, ha sostingut que "ningú no garanteix que allargant una pista" s'obtingui un hub internacional, cosa que considera que depèn de la gestió aeroportuària.

"Diem sí a l'aeroport, però que preservi el medi ambient i que tinguem garanties que sigui un hub", un debat que demana combinar amb el de la millora de les infraestructures.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés