Publicat 15/11/2021 14:00CET

Giró demana als partits que "no obstaculitzin" el tràmit dels pressupostos

El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, durant la seva intervenció
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Reclama "estendre una cultura de l'avaluació dels programes públics"

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha demanat als grups parlamentaris que "no obstaculitzin" el tràmit formal del projecte de pressupostos per al 2022.

Ho ha dit aquest dilluns en la Comissió Parlamentària d'Economia i Hisenda, en la qual ha reclamat als diputats que valorin "amb tota objectivitat" si els pressupostos per al 2022 són millors que els del 2020.

"Valorin si ens mereixem un endarreriment que no ens podem permetre", ha afirmat, i ha afegit que Catalunya necessita uns pressupostos i que aquests són els que Catalunya necessita.

Giró ha demanat als diputats que "avaluïn amb consciència si els pressupostos estan tan allunyats del seu propi sentit de país" i s'ha mostrat convençut que si ho fan, en les seves paraules, no n'impediran l'aprovació.

Ha reclamat que els grups facin un exercici de responsabilitat, ja que "són els millors pressupostos" que es poden presentar i ha afegit que entén i respecta que els haguessin fet d'una altra manera, però que la diferència dels punts de vista es dirimeix en les eleccions.

A més a més, ha subratllat que s'han elaborat uns comptes públics que "volen donar resposta a la sensibilitat social i econòmica dels ciutadans".

AVALUACIÓ DE POLÍTIQUES

Giró ha posat l'accent en la necessitat d'"estendre una cultura de l'avaluació dels programes públics", especialment si són nous o es plantegen amb innovacions.

En aquest sentit, ha posat d'exemple la iniciativa de la renda bàsica universal i ha assegurat que aquest tipus d'iniciatives "només tenen sentit si van acompanyades d'un pla exhaustiu i rigorós".

Ha subratllat que s'implementarà un sistema de comptabilitat analítica que "permeti avaluar el cost i la qualitat dels serveis públics".

"Necessitem més informació sobre què fem i com ho fem", ha exclamat el conseller.

GRUPS PARLAMENTARIS

El diputat del PSC Jordi Riba ha mostrat la predisposició dels socialistes a negociar el seu suport als pressupostos i ha convidat el conseller a posar dia i hora per començar.

La representant de la CUP Eulàlia Reguant ha assegurat que "dir que són uns pressupostos expansius és fer trampa" i ha explicat que només ho serien si es fessin noves polítiques i que la suma de les partides per a salut, educació i drets socials són el mateix percentatge que el 2020.

El diputat Joan Carles Gallego (Comuns) ha demanat que els pressupostos comptin amb el màxim consens possible al Parlament i ha preguntat a Giró si està en disposició de negociar o que, "amb la matraca que són els millors possibles, obviarà els mecanismes de negociació del Parlament".

El diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha assegurat que "augmentar la despesa pública sistemàticament no és una bona notícia" i ha criticat que es destini als que, per ell, són organismes superflus que no tenen incidència en el benestar de la població.

El representant del PP Alejandro Fernández ha apuntat que "els increments més rellevants van destinats a propaganda interior, a acció exterior i a personal" i ha criticat que el projecte del Govern, en les seves paraules, no és independentista, sinó processista.

De la seva banda, el representant de Junts Jordi Munell ha destacat la importància que la inversió pública sigui un estímul per a l'economia i ha destacat que Catalunya genera 52.000 milions en impostos que recapta l'Estat i que "tornen 35.000 milions en forma d'avançaments".

El diputat d'ERC Lluís Salvadó ha subratllat la importància d'ampliar la plantilla dels organismes públics anunciada "per mantenir el sistema de salut, educació i seguretat" i ha assegurat que és una mesura, literalment, necessària.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés