Ha reafirmat la necessitat de protegir la salut abans que l'economia
BARCELONA, 23 set. (EUROPA PRESS) -
El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha lamentat que el Govern espanyol "anteposi la seva vocació recentralitzadora als interessos dels catalans" a l'hora de decidir la destinació i ús dels fons Next Generation.
Ho ha dit en la presentació de l'últim número de 'Nota d'Economia' que analitza els efectes econmics i socials de la pandmia a Catalunya i que ha presentat la Conselleria d'Economia i Hisenda aquest dijous, a través de la directora general d'Anlisi Econmica, Marta Curto.
"L'únic 'per' que puc posar és la falta de sensibilitat de l'Estat a l'hora de permetre'ns prendre decisions com persones adultes i poder assignar nosaltres els fons que corresponen a Catalunya", ha subratllat Giró en referncia a la gestió econmica de la pandmia que han fet les diferents administracions, especialment la Unió Europea.
Giró també ha destacat les diferncies en la gestió de la pandmia entre els diferents territoris i ha contraposat la protecció de la salut de les persones amb la protecció de l'economia.
Ha assegurat que "la decisió més fcil per a un govern" és no sacrificar l'economia i ha adms que allargar confinaments o limitar sectors econmics afecta milers de persones.
"Una política sanitria laxa afecta menys persones, per les afecta amb la mort", ha assenyalat, i ha explicat que no es podr saber si la prudncia a l'hora d'establir restriccions ha salvat vides.
RECERCA
Giró ha apuntat que "la pandmia ha posat de manifest la interdependncia entre economia, benestar i coneixement" i ha assenyalat que han d'estar cada vegada més connectats.
"La solució passa per la recerca i la innovació", ha assenyalat, abans de remarcar que els catalans han demostrat ser, textualment, especialment sensibles a la importncia de la recerca.
Ha recordat que la inversió en recerca i desenvolupament de Catalunya "ha estat entre un 15 i un 20% superior a la mitjana espanyola, per encara est lluny de la mitjana europea".
Catalunya destina l'1,44% del PIB a R+D, ha puntualitzat Giró, mentre que la mitjana europea és del 2,2% i pasos com Sucia o Dinamarca estan al voltant del 3%.
NOTA D'ECONOMIA
Curto ha presentat el nou document d'anlisi de l'economia catalana, sobre l'impacte de la covid-19, que, ha assegurat, va provocar una contracció de l'11,5% del PIB, especialment durant la primera onada de la pandmia.
Aquest impacte ha estat superior a Catalunya que en la mitjana de la Unió Europea a causa de l'estructura productiva catalana, que té una gran dependncia del turisme i menys pes de sectors estabilitzadors com l'agricultura o el sector públic, a més d'un elevat pes de les pimes.
Ha assegurat que Catalunya va ser el territori de l'Estat que va fer més transferncies i subvencions a empreses i famílies durant el 2020, tant en termes absoluts com per habitant.
Ha assenyalat que la pandmia va suposar que la Generalitat ingressés 1.620 milions d'euros menys a causa de la reducció d'impostos i l'aplicació de bonificacions i que, a més, les despeses van augmentar, especialment en salut.