Publicat 24/11/2021 10:39CET

Giró critica la "subtil i silenciosa, però claríssima" recentralització de competències

El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, durant la seva intervenció
EUROPA PRESS

Assegura que "no pot estranyar a ningú" que es tombin iniciatives legislatives catalanes

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Empresa i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha criticat la tendència "subtil i silenciosa, però claríssima" de recentralització que, ha assegurat, deixarà Catalunya cada vegada amb menys competències.

Ho ha dit durant la seva intervenció en l'obertura del seminari presencial i telemàtic 'Descentralització política i capacitat fiscal' organitzada per l'Institut d'Estudis de l'Autogovern i la Conselleria d'Economia i Hisenda.

Giró ha assegurat que la voluntat del Govern és tenir "la recaptació i gestió dels tributs" que es generen a Catalunya.

"Al Parlament diputats de l'oposició sempre ens demanen que abaixem impostos", ha explicat Giró, i ha afegit que si la Generalitat pogués recaptar els seus impostos no existiria la situació fiscal actual.

Ha lamentat que el Govern no pot decidir impostos i que els que decideixen són "tombats pel Tribunal Constitucional (TC)" i que el Govern central crea impostos que substitueixen impostos propis, com el de residus que s'està tramitant al Congrés dels Diputats.

VULNERACIÓ DE DRETS

Giró ha criticat que el TC hagi "tombat" la reducció de l'IRPF per a les rendes baixes que va aprovar la Generalitat juntament amb els pressupostos aprovats l'abril del 2020.

"No crec que pugui estranyar a ningú que les estructures de l'Estat espanyol vulnerin tot el que poden sobre els drets i llibertats" de Catalunya, ha subratllat el conseller, en referència a lleis i impostos aprovats pel Parlament i posteriorment anul·lats.

Ha reivindicat la necessitat que el Govern tingui les eines fiscals necessàries "per fer polítiques" que permetin tenir un estat del benestar.

D'altra banda, ha lamentat el nivell d'inversió de l'Estat a Catalunya, que el 2019 va ser del 10,8%, per sota del pes en població (16%) o en PIB (19%) i ha ironitzat sobre la promesa que "aquest any sí" que es complirà la inversió del 19% del total dels pressupostos.

Ha insistit que aquestes inversions "són injustes, no són correctes".

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés