Publicat 05/06/2019 11:17CET

Gifreu (AHC) crida el sector privat a collaborar amb la Generalitat per crear habitatge públic

Gifreu (AHC) flama al sector privat a collaborar amb la Generalitat per crear habitatge públic
EUROPA PRESS

Creu que algun dia s'haur d'"obrir el meló" sobre la corresponsabilitat del sector privat en els problemes d'accés a l'habitatge

BARCELONA, 5 juny (EUROPA PRESS) -

La directora de l'Agncia de l'Habitatge de Catalunya (AHC), Judith Gifreu, ha cridat el sector privat a collaborar amb la Generalitat per incrementar el nombre d'habitatges públics davant de l'"escs" parc d'habitatge d'aquest tipus.

Així ho ha assenyalat en una conferncia aquest dimecres en el marc de la jornada 'El mercat immobiliari i residencial de lloguer a Catalunya. Novetats en el marc jurídic d'aplicació', organitzada per l'Associació de Promotors Constructors d'Edificis de Barcelona (Apce).

Ha sostingut que el mercat del lloguer viu una etapa "complexa" i que es caracteritza per la necessitat que l'administració gestioni les situacions d'emergncia habitacional i faci un seguiment de les tensions que viu el mercat del lloguer.

Segons Gifreu, l'altre element que caracteritza el sector és l'existncia d'un parc d'habitatge públic "molt escs", que arriba a un 2% del total i que se situa per sota de les principals ciutats i pasos de la Unió Europea.

A més, Gifreu ha assenyalat que en algun moment s'haur d'"obrir el meló" per discutir quin és l'abast de la corresponsabilitat del sector privat en els problemes de l'accés a l'habitatge.

TREBALLAR JUNTS

Davant d'aquesta situació, ha apostat per fer un clam per treballar tots junts i incrementar el nombre d'habitatges: "Estem treballant en l'alliberament de sl, apostar perqu el sector privat vegi avantatges en el fet de fer promoció d'habitatge".

"Quan parlem de política pública de l'habitatge a Catalunya, no existeix una única política, sinó diverses accions complementries amb finalitat comuna que és atenuar o calmar els problemes de l'habitatge", ha asseverat.

Ha explicat que els principals mbits d'actuació de l'agncia en promoció del dret a l'habitatge són la mobilització d'habitatges buits, l'ampliació del parc públic, la gestió de casos d'emergncia, l'atenció ciutadana i la incidncia al mercat de lloguer.

Així mateix, ha destacat la importncia de treballar en un ambient de seguretat jurídica, sense que hi hagi "sorpreses normatives" d'última hora que puguin desestabilitzar el sector.

DRET A TEMPTEIG I RETRACTE

Sobre les mesures a adoptar per resoldre el problema, ha apostat per un sistema amb collaboració publicoprivada i ha situat l'exercici de dret a tempteig i retracte com a principal actuació per abordar la qüestió, perqu permet a la Generalitat disposar d'un habitatge "prcticament d'avui per a dem".

Ha defensat la mesura per la caducitat de la seva dimensió --perqu hi ha una reducció progressiva dels habitatges provinents d'execucions hipotecries-- i perqu és una via econmicament molt equilibrada que permet ampliar el parc públic d'habitatges, segons ella.

"L'única solució viable i possible per atenuar els problemes de l'habitatge és disposar de més habitatge al parc públic d'habitatges. Per tant, volem promocionar-ho i fomentar la promoció d'habitatges", ha raonat.

Per la seva banda, Mars, en la seva intervenció d'obertura, ha reclamat un "gran pacte d'urbanisme i habitatge a Catalunya" que englobi les administracions i el sector privat amb l'objectiu de crear un parc d'habitatge estructurat i eficient per donar resposta a les necessitats de la societat catalana.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés