Publicat 5/6/2019 11:17:40 +02:00CET

Gifreu (AHC) crida el sector privat a col·laborar amb la Generalitat per crear habitatge públic

Gifreu (AHC) flama al sector privat a col·laborar amb la Generalitat per crear habitatge públic
EUROPA PRESS

Creu que algun dia s'haurà d'"obrir el meló" sobre la corresponsabilitat del sector privat en els problemes d'accés a l'habitatge

BARCELONA, 5 juny (EUROPA PRESS) -

La directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC), Judith Gifreu, ha cridat el sector privat a col·laborar amb la Generalitat per incrementar el nombre d'habitatges públics davant de l'"escàs" parc d'habitatge d'aquest tipus.

Així ho ha assenyalat en una conferència aquest dimecres en el marc de la jornada 'El mercat immobiliari i residencial de lloguer a Catalunya. Novetats en el marc jurídic d'aplicació', organitzada per l'Associació de Promotors Constructors d'Edificis de Barcelona (Apce).

Ha sostingut que el mercat del lloguer viu una etapa "complexa" i que es caracteritza per la necessitat que l'administració gestioni les situacions d'emergència habitacional i faci un seguiment de les tensions que viu el mercat del lloguer.

Segons Gifreu, l'altre element que caracteritza el sector és l'existència d'un parc d'habitatge públic "molt escàs", que arriba a un 2% del total i que se situa per sota de les principals ciutats i països de la Unió Europea.

A més, Gifreu ha assenyalat que en algun moment s'haurà d'"obrir el meló" per discutir quin és l'abast de la corresponsabilitat del sector privat en els problemes de l'accés a l'habitatge.

TREBALLAR JUNTS

Davant d'aquesta situació, ha apostat per fer un clam per treballar tots junts i incrementar el nombre d'habitatges: "Estem treballant en l'alliberament de sòl, apostar perquè el sector privat vegi avantatges en el fet de fer promoció d'habitatge".

"Quan parlem de política pública de l'habitatge a Catalunya, no existeix una única política, sinó diverses accions complementàries amb finalitat comuna que és atenuar o calmar els problemes de l'habitatge", ha asseverat.

Ha explicat que els principals àmbits d'actuació de l'agència en promoció del dret a l'habitatge són la mobilització d'habitatges buits, l'ampliació del parc públic, la gestió de casos d'emergència, l'atenció ciutadana i la incidència al mercat de lloguer.

Així mateix, ha destacat la importància de treballar en un ambient de seguretat jurídica, sense que hi hagi "sorpreses normatives" d'última hora que puguin desestabilitzar el sector.

DRET A TEMPTEIG I RETRACTE

Sobre les mesures a adoptar per resoldre el problema, ha apostat per un sistema amb col·laboració publicoprivada i ha situat l'exercici de dret a tempteig i retracte com a principal actuació per abordar la qüestió, perquè permet a la Generalitat disposar d'un habitatge "pràcticament d'avui per a demà".

Ha defensat la mesura per la caducitat de la seva dimensió --perquè hi ha una reducció progressiva dels habitatges provinents d'execucions hipotecàries-- i perquè és una via econòmicament molt equilibrada que permet ampliar el parc públic d'habitatges, segons ella.

"L'única solució viable i possible per atenuar els problemes de l'habitatge és disposar de més habitatge al parc públic d'habitatges. Per tant, volem promocionar-ho i fomentar la promoció d'habitatges", ha raonat.

Per la seva banda, Marsà, en la seva intervenció d'obertura, ha reclamat un "gran pacte d'urbanisme i habitatge a Catalunya" que englobi les administracions i el sector privat amb l'objectiu de crear un parc d'habitatge estructurat i eficient per donar resposta a les necessitats de la societat catalana.