Actualitzat 03/09/2014 15:28

Gestha creu que la clau perquè hi hagi delicte en el cas Pujol és l'origen dels diners

El expresidente de la Generalitat Jordi Pujol
EUROPA PRESS

Té dubtes que Hisenda pugui sancionar-lo per aquests fons

MADRID, 3 set. (EUROPA PRESS) -

El president del Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), Carlos Cruzado, considera que la clau perquè hi hagi o no un delicte en l'"herència" familiar que l'expresident català Jordi Pujol ha reconegut haver tingut 30 anys a l'estranger és a l'origen dels fons i en si s'han regularitzat o no tots els diners.

Segons Cruzado, si es tracta només dels quatre milions la regularització dels quals va anunciar Pujol el juliol, en aquest assumpte s'"ha evitat el delicte fiscal", ha explicat a Europa Press.

Segons la seva opinió, quan el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no descarta que s'hagin comès un o diversos delictes es refereix al fet que, si s'arriben a demostrar les informacions aparegudes a la premsa sobre uns altres comptes a l'estranger i altres operacions de la família, podria haver-hi fins a set o vuit delictes.

De fet, ha recordat que Manos Limpias s'ha querellat contra Jordi Pujol per set delictes: suborn, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, delicte fiscal, falsedat, blanqueig de capitals i prevaricació.

Sobre l'"herència" declarada per l'expresident català, ha explicat que, en haver estat regularitzada de manera voluntària --mitjançant declaracions complementàries--, no hi ha delicte fiscal, sempre que es pagui la quota impositiva pendent i la declaració sigui completa i veraç. En cas contrari, no tindria cap valor, ha precisat.

També per ser una regularització voluntària, ha afirmat que tant Gestha com altres experts tenen "dubtes" en relació a si l'Agència Tributària pot o no imposar una sanció per aquests diners.

Segons la seva opinió, Hisenda sancionarà els Pujol --amb un import que ascendeix al 150% de la quota d'impostos evadida-- però els seus advocats recorreran, i al final seran els tribunals els que decideixin.

A favor d'aquests "dubtes" juga el fet que la sanció pot ser molt menor quan Hisenda denuncia delicte fiscal davant els tribunals, perquè un imputat per delicte fiscal pot veure reduïda la seva sanció i pagar només un 25% de la quota si ho fa en un termini de dos mesos des de la seva imputació.

En canvi, el que no podran evitar els Pujol és l'obligació de pagar impostos per aquests fons, perquè els béns a l'estranger no prescriuen.

Els diners aflorats hauran de tributar com a guany de patrimoni al tipus que regia a Catalunya el 2010 (últim període no prescrit), superior al 40%.

D'altra banda, Cruzado ha explicat que si la família Pujol ha regularitzat aquests diners de manera voluntària es posa de manifest que no hi havia contra ells un procediment obert i notificat.

En aquest sentit, ha destacat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no va respondre dimarts, en la seva compareixença al Congrés, als portaveus parlamentaris que li van preguntar quan va iniciar Hisenda la investigació per aquest assumpte.

DEMANAR INFORMACIÓ A ANDORRA

Montoro tampoc va revelar si els fills de Pujol es van acollir a l'amnistia fiscal, ni quines accions ha emprès l'Agència Tributària, més enllà de les seves tasques d'auxili judicial, i si ha demanat o no a Andorra informació en virtut de l'acord d'intercanvi que regeix des del 2011.

Ara bé, ha avisat que tot i que Andorra i altres països legalment ja no són paradisos fiscals, però tècnicament la col·laboració amb ells és difícil, especialment quan no són casos de terrorisme o narcotràfic.

"Posen moltes pegues, han de ser peticions individualitzades i cal acreditar que la informació no es pot obtenir d'una altra manera. La informació no flueix automàticament", ha resumit.

De fet, ha reconegut que li semblen estranys els límits que ha marcat la jutge andorrana al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que investiga el fill de l'expresident, Jordi Pujol Ferrusola.

La jutge ha dit que només col·laborarà amb la justícia espanyola si el delicte de blanqueig de capitals que se li atribueix va associat a altres de corrupció.

En tot cas, ha vaticinat que estem al començament d'un "procés molt llarg", ja que amb les garanties processals és probable que els Pujol s'envoltin d'assessors i presentin nombrosos recursos per "posar pedres al camí", com ja va fer amb el seu atac a la banca andorrana per la filtració dels seus comptes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés