Publicat 07/05/2016 10:22CET

La Generalitat vol modificar la taxa turística amb "consens" per augmentar la recaptació

Apartamento turístico
EUROPA PRESS

Successions, IRPF i Patrimoni estan en negociació per a una pujada "moderada"

BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern està estudiant modificacions de la taxa turística per millorar el seu funcionament i ampliar la recaptació del tribut, ha anunciat a Europa Press el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, que preveu l'opció d'elevar la taxa, tot i que ha afegit que això "requereix el consens del sector, de les administracions locals i de la Conselleria d'Empresa".

Ha reconegut que elevar la taxa és una de les opcions en estudi, però que "és encara molt embrionària"; també és una opció fixar una taxa única, en comptes de com ara, que és diferent segons el tipus d'allotjament i de si està a la ciutat de Barcelona o a la resta de Catalunya.

La taxa turística es va començar a aplicar a Catalunya el novembre de 2012, i Salvadó considera que és moment de renovar la normativa: "Quan s'implanten per primera vegada tributs nous, al cap de tres anys, quan tens certa experiència en l'aplicació del tribut, veus que hi ha algunes coses que tècnicament són millorables. Està passant amb tots els nous tributs".

CREUERS

"Necessitem millorar l'ampliació de la base del tribut, ser més eficients en noves fórmules d'establiments turístics, pisos turístics, intermediació a través de les pàgines web, millorar la regulació dels creuers, tota una sèrie d'elements que per l'experiència d'aquests tres anys i els canvis a la societat ens forcen que intentem incorporar millores", ha argumentat.

Des de la Conselleria d'Economia i Hisenda estan avaluant moltes idees que ja s'apliquen a altres països, però ha incidit que encara no hi ha una decisió presa: "Altres ciutats d'Europa han avançat molt més en la recaptació d'estades turístiques, però des del Govern no tenim encara una posició concreta".

En qualsevol cas, s'ha mostrat convençut que es pot millorar l'impost sobre les estades en establiments turístics tant des de la seva gestió com simplificació i "fins i tot millora de la lògica de recaptació".

PISOS TURÍSTICS

Salvadó ha exemplificat que la proliferació de webs per anunciar el lloguer de pisos per a estades breus ha fet guanyar molta dimensió a aquest negoci, especialment a la ciutat de Barcelona, i que l'impost ha de ser més efectiu en aquest àmbit, reconeixent que "és més fàcil controlar un hotel que 100 pisos, i això requereix un nou enfocament".

"Establiments que avui estan teòricament en una escala inferior estan tenint un preu superior al que tenen establiments que segons el tribut estan per sobre. Són canvis que està provocant la societat i que fan que algunes coses perdin una mica de coherència, però estem mirant si trobem una fórmula per a racionalitzar-ho", ha afegit.

NEGOCIACIÓ PARLAMENTÀRIA

Respecte als impostos que generen majors ingressos --Successions, tram autonòmic de l'IRPF i Patrimoni--, són els que es poden modificar durant les negociacions entre grups parlamentaris per tirar endavant els Pressupostos catalans de 2016.

"Estem fent estudis, analitzant diversos escenaris i possibilitats per poder incrementar la recaptació d'una forma moderada", ha dit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés