Publicat 27/07/2015 13:59

La Generalitat vol incorporar un Consell Fiscal per controlar l'agència tributària catalana

Mas-Colell: "Volem més autonomia i autogovern per a Catalunya, i això té implicacions fiscals"

BARCELONA, 27 jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha encarregat a un grup d'experts la confecció d'un nou model de sistema fiscal per a Catalunya que preveu incorporar la figura del Consell Fiscal, un òrgan independent de l'executiu i sotmès al Parlament que faria de contrapès a l'agència tributària catalana, i exerciria una funció de control sobre ella.

Així s'extreu del Programa per a la definició d'un nou model d'Administració Tributària de Catalunya, dirigit per l'assessor i exinspector d'Hisenda Joan Iglesias, i que conté deu tasques sobre governança, bones pràctiques i resolució de conflictes tributaris, entre d'altres.

El programa s'ha presentat aquest dilluns al Palau de la Generalitat, i l'obertura de l'acte ha tingut la participació del conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, que ha iniciat el seu discurs amb una premissa molt clara: "El Govern de la Generalitat vol més autonomia i autogovern per a Catalunya, i això té implicacions fiscals".

"Després d'aquests treballs sabem molt més que fa dos anys i estem molt més preparats per al que s'ha d'esdevenir. Sabem què hem de fer, les preguntes essencials i estem ben orientats en les respostes", ha recalcat el conseller, que ha posat en valor la comunitat fiscal catalana i el seu compromís amb el nou model presentat.

Per la seva banda, Iglesias, que ha posat l'accent en la necessitat d'implicar el contribuent com a client i reduir la distància que el separa de l'administració tributària, ha defensat que "un sistema fiscal és una estructura d'Estat".

CLAUS DEL MODEL

En la proposta d'estructura institucional del nou sistema fiscal de Catalunya, es preveuen, a més del Consell Fiscal, més òrgans de nova creació, com el Síndic del contribuent, l'Agència Catalana de Comerç Exterior i Duanes, el Servei d'Informàtica Tributària de Catalunya, l'Institut d'Estudis Tributaris de Catalunya i l'Oficina Catalana de Fiscalitat Internacional.

Tots aquests òrgans es complementen amb una Agència Catalana de Recaptació d'Ingressos, que permeti una recaptació professional basada en la cooperació amb el contribuent i el foment del compliment; l'Agència Tributària de Catalunya com a organisme de control i inspecció, i l'Autoritat Catalana de la Propietat Immobiliària, que integra les funcions cartogràfica, de registre i fiscal del cadastre.

L'organigrama es completa amb la Direcció General de Tributs com a organisme expert en normativa fiscal i la Junta de Tributs de Catalunya, per canalitzar els procediments de prevenció i mediació de conflictes alternatius a la via contenciosa i organisme de resolució de conflictes fiscals.

INSPIRAT EN AUSTRÀLIA I SUÈCIA

Les principals diferències d'aquest sistema, que s'ha inspirat en països com Austràlia i Suècia, respecte al sistema espanyol són que aquest últim no calcula l'anomenat 'Tax gap' o esquerda fiscal, és a dir, la diferència entre la recaptació real i la potencial i que suposa un indicador de l'eficiència del sistema.

A més, el model català es caracteritza per promoure l'accés a les dades pròpies del contribuent, establir una separació entre la política fiscal i l'administració tributària, el tractament diferenciat de l'incompliment fiscal segons les seves causes, el que reverteix en una reducció de la conflictivitat i del grau de litigis.

Es basarà en la cooperació entre el sector públic i el privat i la col·laboració amb els intermediaris fiscals, i una duana integrada i orientada a la competitivitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés