Publicat 06/02/2019 15:02

La Generalitat vincula la figura del relator a la taula de partits estatal i veu "lluny" un acord

Elsa Artadi, consellera de Presidncia de la Generalitat
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Artadi va acordar amb Calvo una taula amb dos membres del PSOE, dos de Podem, dos de JxCAT i dos d'ERC

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Presidncia, Elsa Artadi, ha vinculat aquest dimecres la figura del relator a una taula de partits estatal, no a la de partits catalans, i per aix creu que "s'est lluny d'arribar a un acord" amb el Govern espanyol per trobar una solució al conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya.

En roda de premsa, ha assegurat que hi ha poc marge per seguir avanant, i veu fora de lloc que el Govern de l'Estat vinculi la inclusió del relator a la taula de dileg catalana quan "és un mandat del Parlament" que ja est funcionant.

Per a Artadi, la incorporació d'un relator és necessria per evitar que el Govern catal traslladi una versió dels fets que no coincideixi després amb el que digui l'Executiu central: "Ha d'haver-hi algú que doni fe i pugui explicar qu s'acorda. Si no, seguirem com estem, que uns diuen una cosa i els altres l'altra, i en passa una tercera".

La també portaveu del Govern de la Generalitat ha assegurat que en les reunions amb la vicepresidenta de l'Executiu central, Carmen Calvo, sempre han parlat d'una taula de partits estatal formada per dos membres del PSOE, dos de Podem, dos de JxCat i dos d'ERC, i en la qual hi hagi algú que faci de testimoni neutral i certifiqui el contingut de les converses.

Per a Artadi, és important la presncia de Podem en aquesta taula perqu el PSOE "no té fora suficient" al Congrés, i en preguntar-se-li pel perfil d'un possible relator, creu que ha de ser algú que puguin validar tots els presents encara que "és més fcil trobar una figura neutral a nivell internacional que a nivell espanyol".

Sobre si els membres socialistes en aquesta taula de partits estatal han de ser del PSC, Artadi ha demanat que qui hi sigui tingui poder de decisió sobre el PSOE: "Si aquesta persona és Miquel Iceta i pot parlar a nivell estatal, cap problema".

En cas que no hi hagi acord, ha apuntat que el Govern catal seguir obert al dileg i no trencaran la negociació, per sí que ha deixat clar que els independentistes no podran aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

PRESSIONS AL PSOE

Després de la reacció d'alguns barons socialistes com Emiliano García Page i Javier Lambán davant d'aquestes negociacions, Artadi ha constatat que veu "diversitat d'opinions al Govern central, i en el PSOE encara més", i ha convidat al Govern de Sánchez a decidir si est a favor dels drets humans, la llibertat i el dileg o de la repressió i d'enquistar el conflicte.

Al seu judici, si Sánchez és un home d'Estat ha de tirar endavant, no deixar-se acoquinar i reafirmar-se en la recerca "del dileg i de solucions polítiques i democrtiques".

En relació al fet que el PP no descarti una moció de censura al Govern central, Artadi considera que al partit de Pablo Casado i a Cs els fa por el dileg: "Viuen millor en la repressió, en no resoldre conflictes i en no avanar. Aix és l'antipolítica".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés