Publicat 08/09/2019 12:26CET

La Generalitat veu "predisposició més positiva" en l'oposició per aprovar els pressupostos

Pere Aragons i Albert Castellanos
EUROPA PRESS - Archivo

Albert Castellanos: "Les diferncies amb el conjunt dels grups parlamentaris són mínimes"

BARCELONA, 8 set. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Vicepresidncia i Economia de la Generalitat, Albert Castellanos, ha assegurat que veuen "predisposició molt més positiva que la de l'any anterior" en l'oposició després de la primera ronda de contactes per negociar els pressupostos de 2020.

En un article en el seu blog personal recollit per Europa Press, Castellanos ha destacat que "les diferncies amb el conjunt dels grups parlamentaris són mínimes" i que la tnica dominant de les reunions ha estat de debat i contrapropostes.

"L'any passat crec honestament que la majoria dels grups ens va dir 'no' als pressupostos sense fer una lectura amb una mínima profunditat", per aquest any veu un canvi d'actitud.

S'estan elaborant uns comptes "que impulsen polítiques atrevides i progressistes" per donar resposta als reptes socials a Catalunya, i s'est pensant a llarg termini, per la qual cosa confia que el Govern i l'oposició estaran a l'altura.

AUGMENT DEL SOSTRE DE DESPESA

Castellanos, que ha defensat que aquests comptes serien "una oportunitat magnífica per fer avanar el país", ha defensat que elevarien el sostre de despesa en 2.510 milions d'euros respecte a 2017.

També ha concretat que s'han definit quatre línies d'acció prioritries: la qualitat institucional i dels serveis públics; la reducció de les desigualtats socials i territorials; el coneixement i la innovació, i l'horitzó zero en emissions i residus.

També ha dit que aquests pressupostos tenen com a referent i estan vinculats a l'Agenda 2030 de Nacions Unides, amb l'objectiu d'aconseguir una Catalunya "més sostenible, més igualitria, més prspera" per a aquest any.

MÉS DESPESA EN SERVEIS PÚBLICS

Els comptes han recuperat la despesa corrent en serveis públics com Salut, Educació i Serveis Socials: "Hem passat dels 15.282 milions d'euros del 2013 als 18.315 el 2018", ha subratllat Castellanos, i ha afegit que el 2020 es vol mantenir aquesta tendncia a l'ala.

També inclouen el desplegament del quart tram de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), la recuperació del finanament de les guarderies, el desplegament del grau I de la Llei de dependncia i mesures d'igualtat d'accés a estudis universitaris, com la reducció de taxes i la introducció de beques salari.

A més, es proposen desplegar compromisos com els recollits en el Pacte Nacional per la Indústria o el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement, així com implementar la fibra ptica a tot Catalunya, promocionar el turisme intelligent i millorar l'ocupació juvenil, dels majors de 45 i dels aturats de llarga durada.

Castellanos ha exposat que els pressupostos necessiten un repunt en el nivell d'inversió pública mantingut en els últims anys "tenint en compte totes les limitacions imposades per l'Estat en matria d'ingressos i capacitat d'endeutament".

Ha destacat que els comptes posen una especial atenció en el model energtic, i que contenen mesures com la millora de l'eficincia energtica en els equipaments públics, l'impuls de l'economia circular i inversions en el marc del Pla de residus de Catalunya.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés